PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

O azocie, glebie i żywności na Politechnice Opolskiej

O azocie, glebie i żywności na Politechnice Opolskiej
dr Ryszard Bandurowski, SPIC fot. Mateusz Stachowiak

13 grudnia w Opolu na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej odbyły się międzynarodowe warsztaty - ,,Nowe dyrektywy unijne dla rolnictwa w świetle nauki- dyrektywa azotanowa a jakość surowców do produkcji żywności”.



Z pewnością każdy rolnik zgodzi się ze stwierdzeniem, że azot jest najbardziej plonotwórczym pierwiastkiem. Lecz czy stosujemy go bezpiecznie dla siebie i żywności? Czy świadomie podchodzimy do planowania dokarmiania roślin, a zarazem efektywnie i z dochodem dla nas samych?

Na te pytania odpowiadali prelegenci podczas konferencji, która odbyła się na Politechnice Opolskiej. Wśród wygłaszających wykłady byli naukowcy z różnych instytucji. Prelekcje na temat wody oraz zmian klimatu w Polsce oraz wpływu na rolnictwo poprowadził dr Ryszard Bandurowski SPIC. Zaś o znaczeniu materii organicznej w glebie wykład przeprowadziła dr.hab. Agnieszka Medyńska-Juraszek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Podczas spotkania poruszano także temat jakiej formy azotu należy stosować podczas suszy oraz omówiono produkty firmy Micromix Polska, UK m.in Multi N płynny nawóz azotowy z siarką oraz nawozy mikroelementowe do aplikacji dolistnej.

Ekstremalne suche warunki, a aplikacja azotu pogłównie w granulacie

Jak wynika z badań i obserwacji dr. Bandurowskiego wysoka temperatura powietrza jak i gleby powoduje iż azot podany pogłównie roślinom w formie granulowanej, który na powierzchni gleby czeka na wilgoć ulega stratom.

- Jest to niepożądane zjawisko, nie tylko wpływające iż azot gorzej przenika do gleby oraz do roślin ale także jest utleniany do atmosfery przez co powoduje wytwarzanie się podtlenku azotu. Tlenki azotu są ok. 10x bardziej groźne od dwutlenku węgla - tłumaczył dr Bandurowski.

Uprawa gleby, a zmiany klimatu

Kilkanaście lat temu susza była tematem tabu, aktualnie to główne zagadnienie wielu konferencji. Coraz częściej musimy mówić o uprawach, które zatrzymają wodę w glebie, ponieważ powoli jej zaczyna brakować. Każdy wjazd w pole maszyną uprawową powinien być przemyślany i zastosowany godnie z przeznaczeniem, aby nadmiernie nie przesuszać warstwy ornej. Panaceum na okresowe braki wody jest m.in stosowanie nawozów w odpowiedniej formie, aby jak najszybciej oraz z jak najmniejszymi stratami były wykorzystane przez rośliny.

Mało wilgoci... brak "gąbki" glebowej

- Jak możemy zaobserwować klimat z roku na rok się zmienia. Nie powinniśmy się łudzić, że klimat wróci do przeszłościowych temperatur czy umiarkowanie rozłożonych opadów deszczu. Wody z sezonu na sezon jest coraz mniej, musimy wiec bardziej ją szanować - dodaje prelegent.

Jak zauważamy opady w minionym sezonie były sporadyczne ale często o charakterze nawalny,. Aby gleba mogła zatrzymać wodę na warunki kiedy będzie roślinom brakować wilgoci potrzebna jest próchnica.

-Do gleby powinniśmy wprowadzać więcej materii organicznej, która podczas przemian fizyko- chemicznych w glebie zamienia się w próchnice. Gleby o wysokiej zawartości próchnicy m.in gleby organiczne torfowe mogą przyjąć na 1 kg gleby ok 20 litrów wody. Wynika to z badań UP we Wrocławiu, dodaje dr Agnieszka Medyńska-Juraszek.

Pamiętajmy więc że musimy zastanowić się nad postepowaniem z resztkami pożniwnymi, obornikiem lub poplonami aby umiejętnie dostarczyć niezbędne składniki do gleby. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Jan 2019-12-15 17:47:03
    Zaczyna się dopiero dostrzegać problem odżywiania gleby a nie tylko roślin. Każdy wprowadzony do gleby czy to nawóz czy pestycyd działa szokowo na nią, na mikroorganizmy w niej żyjące. Materia organiczna jest im niezbędna do życia i dobroczynnego działania na glebę. Martwi mnie i zastanawia postępowanie rolników, którzy trwonią obecny np w oborniku azot. Po rozrzuceniu obornika, leży on kilka dni nieprzyorany. Same straty, azot w powietrze uszedł. Za chwilę targują się u dostawcy o 5 zł/t saletry a właśnie na 1 ha stracili z 200 kg saletry, czyli jakieś 200 zł. Ot mentalność i niewiedza.
  • praktyk 2019-12-15 17:45:46
    jak to czytam to mam wrażenie że rolnik nie ma pojęcia kiedy wzmocnić rośliny azotem tylko sieje aby zatruć środowisko i sypie opór bo nawóz jest darmy jeśli są optymalne warunki to trzeba siać i to muszą zrozumieć rządzący a nie jak ustalono datę bo jak jest teraz to terminy pasują a wilgotności w glebie brak więc nie wiem czy te sztywne daty bardziej nie szkodzą niż zwykła logika pozdrawiam wszystkich i czekajmy na to co przyniesie wiosna po takiej zimie
  • pinochet 2019-12-15 17:12:03
    Klimat się ociepla,wody coraz mniej i żeby te resztki wody wody po zimie zmarnować,a potem wysiany nawóz też,przesuwamy dopuszczalny termin wysiewu nawozu na 1 marca.W tym roku na Dolnym Śląsku optymalnym był 1-10 lutego

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.