• Krzem jest istotny w odżywianiu tych gatunków, które wykazują dużą zdolność akumulacji tego pierwiastka.
  • Do pierwiastków korzystnych zaliczane są również selen, kobalt, glin, jod oraz sód. 
  • Wspomagają one wzrost, rozwój oraz ochronę roślin poprzez zwiększanie odporności na szkodniki, choroby czy też stresy środowiskowe, co ma przełożenie na uzyskiwany plon.
  • Prezentujemy wyniki badań IUNG, które skupiały się na zbadaniu reakcji pszenicy jarej w stresie suszy na stosowanie krzemu. 
  • Krzem, wanad i tytan polecane są do stosowania w formie aplikacji nalistnych.

Krzem wzmacnia roślin

Jak mówił w rozmowie z redakcją Wojciech Kępka, product manager firmy Intermag, szczególnie wyraźnie widać to w wypadku podawania im krzemu. Krzem jest istotny w odżywianiu tych gatunków, które wykazują dużą zdolność akumulacji tego pierwiastka. Według opracowania prof. Zygmunta Brogowskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rośliny zbożowe i trawy akumulują do 3 proc. krzemionki w suchej masie, a motylkowate i inne dwuliścienne – poniżej 0,5 proc. Niektóre warzywa, jak np. pomidory i ogórki oraz krzewy jagodowe, także kumulują znaczące ilości krzemionki.

– Liczne badania wykazały, że krzem dostarczony roślinom wzmacnia ściany komórkowe i zapewnia mniejszą podatność na uszkodzenia mechaniczne – wzmocnione krzemem ściany komórkowe są mniej podatne na uszkodzenia w trakcie niekorzystnych warunków pogodowych czy na skutek żerowania szkodników – wyjaśniał Wojciech Kępka. Jak dodał, krzem zapewnia przede wszystkim lepszy jakościowo plon, ponieważ elastyczne i wzmocnione krzemem skórki są mniej podatne na pękanie i uszkodzenia. Krzem zwiększa też tolerancję roślin na suszę i chłód (...).