PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Podłoże popieczarkowe - świetny nawóz

Podłoże popieczarkowe - świetny nawóz
Fot. pixabay/Jai79

Wykorzystanie go skutecznie pomaga w uzupełnieniu braku materii organicznej jak i wniesieniu do gleby znacznych ilości NPK.



Od lat 90-tych ub. wieku produkcja obornika w Polsce zmniejszyła się, co bardzo ogranicza odnawianie glebowej materii organicznej. Wobec deficytowego nawożenia naturalnego dostarczającego składniki pokarmowe dla roślin, konieczne jest poszukiwanie nowych sposobów zwiększania zawartości materii organicznej w glebach uprawnych. Jednym z nich jest wykorzystywanie odpadowych materiałów organicznych w tym podłoża po uprawie pieczarki (popieczarkowego).

Podłoże pieczarkowe jest dobrym materiałem nawozowym i szczególnie
cennym źródłem substancji organicznej. Dostarcza składników pokarmowych dla roślin, w różnie dostępnych formach. W wyniku procesów mineralizacji składniki te są stopniowo uwalniane do roztworu
glebowego i stąd pobierane przez rośliny.

Uprawa pieczarki scentralizowana jest w środkowowschodniej Polsce, głównie w rejonie siedlecko-łosickim, gdzie powstały nowoczesne, wielkoobszarowe (5-40 tys. m2) pieczarkarnie. Po 6 tygodniach cyklu uprawowego pieczarki do zagospodarowania pozostaje znaczna ilość zużytego podłoża. Zależnie od roku jest to 1 do nawet 1,3 mln t.

Duży areał gleb lekkich, w większości z deficytem materii organicznej, stanowi możliwość zagospodarowania podłoża poprzez wykorzystanie go do nawożenia.
Przyjmuje się, że 1 kg podłoża pieczarkowego ma podobna wartość nawozową, co 2 kg obornika krowiego. Bogate jest w azot, fosfor, potas, magnez, oraz wapń. Jego odczyn zbliżony jest do obojętnego - pH 6,5 -7,0.
Przeciętny skład podłoża:
- Substancja organiczna – ok. 65%
- Azot – ok. 0,5-4%
- Fosfor – ok. 0,4-3%
- Potas – 0,2-4%
- Wapń – 2,5-10%
- Magnez – ok. 0,2-0,8%.

Jak widać, należy się liczyć z dużym zróżnicowaniem zawartości poszczególnych pierwiastków wynikającym ze zmiennego składu chemicznego materiałów wyjściowych którymi są słoma wszystkich gatunków zbóż, pomiot drobiowy (kurzy, indyczy, gęsi, kaczy), rzadko obornik koński, substancje odżywcze i strukturotwórcze – mocznik, włókno kokosowe, torf niski lub przejściowy, oraz dodatki alkalizujące – dolomit, wapno defekacyjne, kreda łąkowa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Jacek 2020-12-29 00:00:15
    Zacząć należało by przy podawaniu składu ze 80% podłoża to woda. I ktoś tu chyba powiedzieć że 1kg podłoża zastąpi 2kg krowiego obornik to chyba przesada. Profesorze kogo ty.... Chyba sam siebie
    • autor 2020-12-30 10:13:45
      Przedstawione stwierdzenia nie znajdują potwierdzenia w badaniach, które informują że zawartość wody: - w oborniku bydlęcym to ok. 75%; - w podłożu popieczarkowym 60-70%. Dla porównania: - w bulwach ziemniak 75%; - w ciele człowieka 60%; - w drzewach 50-60%. Kolejny zarzut dotyczy składu mineralnego, a więc i siły nawozowej podłoża. Jak podaje IUNG obornik (średnia z różnych grup zwierząt) zawiera procentowo: azot 0,48%, fosfor 0,31%, potas 0,67%, wapń 0,43%, magnez 0,16%. Natomiast podłoże: azot 0,5-4%, fosfor 0,4-3%, potas 0,2-4%, wapń 2,5-10%, magnez 0,2-0,8%. Stąd siła oddziaływania nawozowego obu produktów jest znacząco różna. Podana w tekście proporcja 1 : 2 znajduje absolutne potwierdzenie w wartościach składu pierwiastkowego analizowanych produktów.
  • Marcin centrum Polski 2020-12-28 23:24:49
    Zona studiując rolnictwo na UTP mowila ze jak zrobili badania tego cuda po pieczarkach to zabraklo skali jesli chodzi o metale ciezkie w nim zawarte. Sam kiedys chcialem to kupic dla eksperymentu ale profesor z tej ze uczelni wrecz zabronił.
    • Janek 2020-12-29 09:41:42
      Żona na pewno na UTP w Bydgoszczy studiowała, a nie w Czarnobylu? W jednym z numerów "Ekonomia i Środowisko" z 2013 roku było opracowanie dr Bechera z UPH w Siedlcach na temat podłoża popieczarkowego z kilku różnych pieczarkarni i normy dla metali ciężkich były zachowane.
    • Marian 2020-12-29 14:50:26
      A skąd tam metale ciężkie? Chyba trzebaby specjalnie tam czegoś dorzucić, bo patrząc na składniki, to nic nie wygląda podejrzanie. No może poza słomą, która znając miłość polskich rolników do glifosatu może być nim napompowana.
    • autor 2020-12-30 10:45:50
      Jestem skłonny przyjąć tezę, że informacja o wysokiej zawartości metali ciężkich pochodzi z gospodarstw hodowlanych mających problem z zagospodarowaniem obornika i zmuszonych do jego sprzedaży, a tych w wymienionym w publikacji rejonie jest bardzo dużo. Przypomina to akcję marketingową zorganizowaną przez ogrodników produkujących borówkę amerykańską. Po załozeniu licznych plantacji tej rośliny okazało się, że popyt na owoce jest niewielki. Polacy od wieków przyzwyczajeni są do jagód zbieranych w lasach. Ukuto więc informację (plotkę) że jedząc jagody można się zarazić wścieklizną, bo po lasach chodzą chore lisy i skapująca z ich pysków ślina spada na jagody i tą drogą trafia ta choroba do ludzi. Nieważne że nikt nigdy nie słyszał o takim przypadku. Siła argumentu jest bardzo duża. Oceniając na chłodno to bzdura, klasyczny "pijany sen chorego idioty", nie mniej znając ludzką psychikę czyli szybszą akceptacje złych informacji niż dobrych, ogrodnicy plotkę szybko i szeroko rozpowszechniali. Pozytywny efekt tego typu działań nadszedł szybko. sprzedaż borówki amerykańskiej wzrosła, zbudowano rynek sprzedaży, ugruntowała się stała a przy tym spora grupa klientów. Podobnie jest z podłożem. Co zrobić aby utrzymać rynek sprzedaży obornika i zachować cenę? Zdyskredytować konkurencyjny produkt jakim jest podłoże. Stąd pojawienie się i dalsze rozpowszechnianie niepotwierdzonej naukowo informacji o skażeniu metalami ciężkimi.
  • Prawilny rolnik 2020-12-28 21:54:21
    Co do podłoża ma swoje plusy i minusy budulec próchnicy i odkwasza bo ma wysokie pH ale żeby wykorzystać jego wszystkie właściwości musi minimum pół roku bądź najlepiej rok poleżeć w pryzmie bo świeży ma za dużo chloru i zasolenia w sobie i staję się jak ziemia w rozwożeniu
  • Mikołaj 2020-12-28 20:47:08
    Może i dobry ale nie pod każde uprawy kolega uprawiał sałatę na tym dobrodziejstwie i wstawiał do jednej ze znanych w całym kraju hurtowni pewnego dnia odwiedzili go pracownicy inspekcji i zrobili mu kontrole ponieważ wykryli substancje używane do pieczarek w liściach sałaty. Sałata została zniszczona a on został bez kasy.
  • Dariusz 2020-12-28 16:48:14
    Na podkłady skupuje się głównie słomę pszenną, żytnią i z pszenżyta, tak więc jest błąd w artykule.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.173.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.