Kiedy szczyt inflacji?

Jak mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej, obecnie stoimy przed realnym zagrożeniem bezpieczeństwa żywnościowego w kraju i kolejnym gwałtownym wzrostem cen żywności. Potwierdzeniem tego są ostatnie dane GUS o rekordowej inflacji w sierpniu na poziomie 16,1 proc.

Rosnące koszty energii i pracy powodują, że szczyt inflacji może być dopiero przed nami. Prognozujemy, że przypadnie on na początek 2023 r. - mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej

 

Producenci żywności biją na alarm

Jak wskazuje IZP, producenci żywności już od kilku miesięcy biją na alarm i mówią, że produkcja jest zagrożona. Przerwy lub wstrzymanie procesu produkcji żywności mogą spowodować jej braki, a w najlepszym scenariuszu… wzrost (i tak bardzo wysokich) cen.

Grupa Azoty i Anwil: Chaos i niepewność

- Ostatnie decyzje Grupy Azoty i Anwilu potęgują obecny chaos i niepewność, rodząc więcej pytań niż odpowiedzi - dodaje Monika Piątkowska.

 

Więcej na https://www.portalspozywczy.pl/