W wielu regionach kraju ostatnie opady zanotowaliśmy w lutym. W marcu z kolei do czynienia mamy z wyraźnym deficytem wody. Od praktycznie 4 tygodni nie zanotowano ani milimetra opadu. Rodzi to oczywiście pewne problemy wyraźnie widoczne już na polach.

Jednym z nich, który dostrzegalny jest na wielu stanowiskach w oziminach to utworzenie w wierzchniej warstwie gleby grubej skorupy.

Dotyczy to szczególnie stanowisk o wadliwej strukturze, często rozpylanych, rozkruszanych o niskiej zawartości próchnicy i intensywnie uprawianych. Powstanie skorupy glebowej także często należy wiązać z glebą nadmiernie zagęszczoną. Sprzyja temu zbyt częste wjeżdżanie w pole ciężkim sprzętem, zwłaszcza przy wysokiej wilgotności gleby, co skutkuje zmianą stosunków wodno-powietrznych.
Poskręcane siewki zbóż
Tak przesuszona wierzchnia warstwa gleby utrudnia nawet wschody wysianej bardzo późno pszenicy ozimej. W tym przypadku pszenica ozima została wysiana w ostatnich dniach listopada bo buraku cukrowym. Pierwsze wschody tej uprawy zanotowaliśmy w lutym, w marcu uaktywniło się część ziarniaków, których siewki niestety nie mogą przebić się na powierzchnie gleby. Siewki się skręcają, szukają ujścia, taka roślina może rozwijać się nieprawidłowo. Łan przez to jest przerzedzony. Opady rozluźniły by skorupę i pozwoliłyby na wschody tych roślin.

Skorupa glebowa utrudnia rozwój roślin i działanie nawozów
Skorupa glebowa nie tylko zaburza stosunki wodno-powietrzne. Przede wszystkim utrudnia rozpuszczenie granul nawozowych. Kontrowersyjne staje się podanie II dawki azotu w uprawy rzepaku. Brak wody to także słaba regeneracja roślin.

Uprawy jare także zagrożone
Intensywna uprawa takiej gleby prowadzi do rozpylenia i zniszczenia struktury, w następstwie tego również do powstawania skorupy glebowej. Dlatego zaleca się jak najpłytszą uprawę przedsiewną. Ma ona na celu tylko lekkie wzruszeni gleby oraz wymieszanie zaaplikowanych przedsiewnie nawozów.

Obecna susza glebowa rodzi także obawę o wschody roślin jarych. Mogą być przedłużone a także piętrowe. Po opadach może i w tych uprawach szybko się tworzyć skorupa glebowa utrudniająca wschody i stawiająca mechaniczny opór dla kiełkujących nasion. Zagrożony tym zjawiskiem jest szczególnie burak cukrowy. W tej sytuacji bardzo groźne mogą się okazać także silne wiatry wzmagające zjawisko erozji wietrznej.
Środki do produkcji znajdziesz na Giełdzie Rolnej!

Czytaj więcej
Nawozy w oziminach nie rozpuszczają się
Komentarze