W wielu regionach kraju ostatnie opady zanotowaliśmy w lutym. W marcu z kolei do czynienia mamy z wyraźnym deficytem wody. Od praktycznie 4 tygodni nie zanotowano ani milimetra opadu. Rodzi to oczywiście pewne problemy wyraźnie widoczne już na polach.

Wierzchnia warstwa gleby jest już mocno przesuszona Źródło: agrometeo.imgw.pl
Wierzchnia warstwa gleby jest już mocno przesuszona Źródło: agrometeo.imgw.pl

 Jednym z nich, który dostrzegalny jest na wielu stanowiskach w oziminach to utworzenie w wierzchniej warstwie gleby grubej skorupy. 

Wierzchnia warstwa gleby jest przesuszona, tworzy nieaktywną dla nawozów skorupę. Jednocześnie odcina ona parowanie z głębszych warstw gleby, gdzie znajdują się resztki jeszcze wilgoci Fot. A. Kobus
Wierzchnia warstwa gleby jest przesuszona, tworzy nieaktywną dla nawozów skorupę. Jednocześnie odcina ona parowanie z głębszych warstw gleby, gdzie znajdują się resztki jeszcze wilgoci Fot. A. Kobus

Dotyczy to szczególnie stanowisk o wadliwej strukturze, często rozpylanych, rozkruszanych o niskiej zawartości próchnicy i intensywnie uprawianych.  Powstanie skorupy glebowej także często należy wiązać z glebą nadmiernie zagęszczoną. Sprzyja temu zbyt częste wjeżdżanie w pole ciężkim sprzętem, zwłaszcza przy wysokiej wilgotności gleby, co skutkuje zmianą stosunków wodno-powietrznych.

Poskręcane siewki zbóż

Tak przesuszona wierzchnia warstwa gleby utrudnia nawet wschody wysianej bardzo późno pszenicy ozimej. W tym przypadku pszenica ozima została wysiana w ostatnich dniach listopada bo buraku cukrowym. Pierwsze wschody tej uprawy zanotowaliśmy w lutym, w marcu uaktywniło się część ziarniaków, których siewki niestety nie mogą przebić się na powierzchnie gleby. Siewki się skręcają, szukają ujścia, taka roślina może rozwijać się nieprawidłowo. Łan przez to jest przerzedzony. Opady rozluźniły by skorupę i pozwoliłyby na wschody tych roślin. 

Poskręcane siewki nie mogą się przebić przez skorupę glebową Fot. A. Kobus
Poskręcane siewki nie mogą się przebić przez skorupę glebową Fot. A. Kobus

 Skorupa glebowa utrudnia rozwój roślin i działanie nawozów

 Skorupa glebowa nie tylko zaburza stosunki wodno-powietrzne. Przede wszystkim utrudnia rozpuszczenie granul nawozowych. Kontrowersyjne staje się podanie II dawki azotu w uprawy rzepaku. Brak wody to także słaba regeneracja roślin. 

Susza i skorupa glebowa wstrzymuje producentów rolnych przed podaniem II dawki azotu w rzepaku Fot. A. Kobus
Susza i skorupa glebowa wstrzymuje producentów rolnych przed podaniem II dawki azotu w rzepaku Fot. A. Kobus

 Uprawy jare także zagrożone

Intensywna uprawa takiej gleby prowadzi do rozpylenia i zniszczenia struktury, w następstwie tego również do powstawania skorupy glebowej. Dlatego zaleca się jak najpłytszą uprawę przedsiewną. Ma ona na celu tylko lekkie wzruszeni gleby oraz wymieszanie zaaplikowanych przedsiewnie nawozów.

Brak wilgoci to mało efektywne działanie nawozów mineralnych podanych pod jare przed uprawą przedsiewną Fot. A. Kobus
Brak wilgoci to mało efektywne działanie nawozów mineralnych podanych pod jare przed uprawą przedsiewną Fot. A. Kobus

Obecna susza glebowa rodzi także obawę o wschody roślin jarych. Mogą być przedłużone a także piętrowe. Po opadach może i w tych uprawach szybko się tworzyć skorupa glebowa utrudniająca wschody i stawiająca mechaniczny opór dla kiełkujących nasion. Zagrożony tym zjawiskiem jest szczególnie burak cukrowy. W tej sytuacji bardzo groźne mogą się okazać także silne wiatry wzmagające zjawisko erozji wietrznej. 

Środki do produkcji znajdziesz na Giełdzie Rolnej!