PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ nawożenia siarką na efektywność wykorzystania azotu przez pszenicę ozimą

Wpływ nawożenia siarką na efektywność wykorzystania azotu przez pszenicę ozimą Spośród roślin rolniczych największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują rośliny kapustowate, w tym przede wszystkim rzepak, a następnie: kapusta, gorczyca, rzodkiew, rzepa, cebula, czosnek i chrzan

Osiągnięcie wysokich plonów pszenicy ozimej wymaga zoptymalizowanego nawożenia. Jednym z elementów jest uzupełnienie odżywiania azotem o siarkę, która podnosi efektywność wykorzystania tego składnika z nawozu.



Siarka jest jednym z sześciu makroskładników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Od lat 80. XX w. w wielu krajach świata obserwuje się narastający deficyt siarki. Problem ten pojawił się w Polsce dekadę później. Głównymi przyczynami niedoboru siarki są:

- znaczne ograniczenie emisji gazowych zanieczyszczeń powietrza,

- zmniejszenie zużycia nawozów naturalnych,

- stosowanie wysoko skoncentrowanych nawozów fosforowych niezawierających siarki.

W warunkach Polski deficyt siarki pogłębiany jest dodatkowo przez opady w okresie jesienno-zimowym oraz duży udział gleb lekkich, które zawierają małą ilość materii organicznej, co sprzyja wymywaniu jonów siarczanowych w głąb profilu glebowego.

Spośród roślin rolniczych największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują rośliny kapustowate, w tym przede wszystkim rzepak, a następnie: kapusta, gorczyca, rzodkiew, rzepa, cebula, czosnek i chrzan. Zapotrzebowanie na siarkę w tej grupie roślin wynosi 40-80 kg/ha. Jak pokazują badania naukowe, objawy niedoboru zaczęły pojawiać się również w pszenicy ozimej - roślinie zbożowej zaliczanej do grupy roślin o stosunkowo niskim zapotrzebowaniu na siarkę 15-25 kg/ha. Z tego też względu bardzo często nawożenie siarką pszenicy ozimej jest pomijane w praktyce rolniczej. Natomiast przy znacznej powierzchni uprawy pszenicy ozimej, tj. ponad 1,9 mln ha, należy przyjrzeć się stosowaniu nawozów zawierających siarkę, zwłaszcza że wprowadzenie jej do planu nawozowego wnosi wiele k orzystnych efektów.

ROLA AZOTU I SIARKI

Azot stanowi podstawę związków strukturalnych, nośników energii i informacji genetycznej, a także związków regulujących metabolizm rośliny. Jako niezbędny składnik aminokwasów tworzy najważniejsze związki azotowe, jakimi są białka. Wchodzi on także w skład innych biologicznie ważnych związków: cytoplazmy, enzymów, hormonów, chlorofilu czy witamin. Ponadto pierwiastek ten odgrywa podstawową rolę w procesie wiązania CO2 przez rośliny.

Azot jest najbardziej plonotwórczym pierwiastkiem spośród wszystkich mineralnych składników pokarmowych, wpływa na wzrost i rozwój zbóż, oddziałuje kompleksowo łącznie z innymi czynnikami agrotechnicznymi i siedliskowymi na plonowanie oraz cechy jakościowe ziarna. Gromadzony w poszczególnych stadiach rozwojowych spełnia określone funkcje plonotwórcze. Wpływa na architekturę łanu, determinując ogólną liczbę pędów po rozkrzewieniu, jak i tych kłosonośnych. Ponadto warunkuje wielkość powierzchni asymilacyjnej oraz zawartość chlorofilu. Azot przyczynia się również do rozwoju systemu korzeniowego, który odpowiada za pobieranie wody i składników pokarmowych.

Nadmiar azotu może doprowadzić do intensywnego wzrostu masy wegetatywnej, opóźnienia drewnienia tkanki mechanicznej, wydłużając wegetację roślin i jednocześnie narażając je na zwiększone wyleganie oraz porażenie przez choroby grzybowe liści i źdźbeł. Z kolei niedobór azotu we wczesnych stadiach rozwojowych roślin hamuje wzrost siewek, ogranicza krzewienie, a efektem końcowym jest redukcja plonu ziarna.

Siarka będąca również makroelementem występuje w glebie głównie w formie organicznej. Natomiast podstawową formą siarki pobieraną i dostępną dla roślin jest forma siarczanowa (S-SO4), szczególnie mobilna na glebach lekkich, gdzie jest łatwo wypłukiwana ze strefy korzeniowej w sytuacji, gdy nie zostanie zaabsorbowana przez cząsteczki gleby. Rośliny mogą również pobierać siarkę w postaci tlenku siarki (SO2) i siarkowodoru (H2S).

Siarka odgrywa ważną rolę w metabolizmie roślin, ponieważ zaangażowana jest w wiele procesów biochemicznych i fizjologicznych. Jest to pierwiastek odgrywający rolę w biosyntezie białek, powstawaniu węglowodanów i tłuszczów. Bierze udział w procesie fotosyntezy przez obecność w syntezie chlorofilu. Siarka zwiększa syntezę ligniny, ograniczając podatność roślin na wyleganie i porażenie przez choroby grzybowe. Związki siarki w roślinie nadają jej odporność stymulowaną na liczne c horoby grzybowe.

WSPÓŁDZIAŁANIE AZOTU I SIARKI

Wieloaspektowe działanie siarki na wzrost i rozwój roślin potwierdzają liczne badania naukowe. Niemniej jednak właściwy rozwój roślin wymaga dostępności wszystkich makro- i mikroelementów. Chociaż każdy ze składników pokarmowych ma do spełnienia w roślinie specyficzne funkcje, to jednocześnie składniki te współdziałają ze sobą, wpływając ma prawidłowy przebieg różnych procesów. Siarka wraz z azotem wykazują synergizm (współdziałanie) w roślinie. Zależności obu składników rozpoczynają się już w glebie. Przy deficycie siarki zmniejsza się wykorzystanie dostępnego azotu. Zależności pomiędzy oboma pierwiastkami istnieją również na poziomie rośliny. Znacząca rola azotu w biologii roślin wynika z faktu, że pierwiastek ten wchodzi w skład białek oraz wielu innych biologicznie istotnych związków. W związku z tym ze względu na niezbędność obu tych składników w przebiegu ważnych procesów w roślinie ich obecność oraz działanie są wzajemnie zależne. Przykładem takiego procesu jest asymilacja siarczanu, która jest silnie sprzężona z pobieraniem azotanów i węgla. Przy niedoborze azotanów dochodzi do zmniejszenia asymilacji siarczanów.

EFEKTYWNOŚĆ WYKORZYSTANIA AZOTU

W literaturze naukowcy różnie definiują wskaźnik NUE oraz sposoby jego obliczenia. Jednym z elementów wdrażanej obecnie koncepcji zrównoważonego rolnictwa jest zwiększenie efektywności wykorzystania azotu. Wpływ na nią ma kilka czynników - m.in. właściwa wilgotność gleby w krytycznych stadiach formowania składowych plonu, dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz równowaga między składnikami odżywczymi. Do oceny efektywności nawożenia azotem w produkcji roślinnej wykorzystywany jest przede wszystkim wskaźnik NUE (ang. Nitrogen Use Efficiency).

Jak pokazują nieliczne jak dotąd badania naukowe, do grona tych czynników zaliczane jest również nawożenie siarką. Zgodnie z doświadczeniem przeprowadzonym w Argentynie nawożenie siarką może powodować wzrost wskaźnika NUE w uprawie pszenicy ozimej nawet o 50 proc. Pozytywny wpływ na zwiększenie wskaźnika efektywności wykorzystania azotu potwierdzają również inny zagraniczni autorzy. Co istotne, korzystny wpływ łącznego nawożenia azotem i siarką na efektywność wykorzystania azotu z nawozu ujawnia się przy wysokiej zasobności gleby w siarkę. Niedobór tego składnika powoduje zmniejszenie efektywności wykorzystania azotu, a w konsekwencji wzrost strat tego pierwiastka z gleby. Z kolei przy słabym zaopatrzeniu pszenicy w siarkę najczęściej zaabsorbowany azot akumuluje się w nadziemnych częściach rośliny w postaci azotanów, następstwem czego jest obniżenie wskaźnika NUE.

W świetle obowiązującego rozporządzenia z dnia 5 czerwca 2018 r., tzw. programu azotowego, które ma zmniejszyć odpływ azotanów do wód, cenna jest wiedza dotycząca wskaźnika efektywności wykorzystania azotu w celu poprawy bilansu tego składnika. Zastosowanie nawożenia siarką bowiem zwiększa wymieniony wskaźnik, przez co przyczynia się do wzrostu plonów, jak również ogranicza odpływ azotanów do wód, a w efekcie ogranicza ich zanieczyszczenie, co jest głównym celem rozporządzenia.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • Jan 2019-08-21 14:34:01
    Wigor S z Siarkopolu, 40-50 kg/ha i 2 lata z siarka spokój.
  • Dzialkowiec 2019-08-18 17:05:40
    Konkret jest taki: analiza gleby na zawartość siarki. Jeśli jest w normie to przy nawożeniu doglebowym dodać 1kg S na 40 kg N jako bloker ureazy i aby bakterie glebowe mogły związać azot. Inaczej może się zredukować i zostać wypłukany. Jesli w glebie są niedobory to stosować siarczan wapnia albo kompost pieczarkowy.
  • Łukasz 2019-08-18 14:18:04
    Dużo słów, mało konkretów
  • oko 2019-08-18 09:02:29
    tak nawozcie dokładnie tak jak tu piszą to pojdziecie z torbami. Złodzieje jeszcze dopomogą i trzeba będzie oddac gospodare w niemieckie rece
    • Fred 2019-08-18 20:37:21
      I tak prędzej czy później do tego dojdzie i będziemy parobkami na własne życzenie
    • Rolnik 2019-08-18 20:55:04
      30kg/ha Kieserit nie powinno cię doprowadzić do bankructwa.
      • jacek 2019-08-18 21:07:10
        Tak może i nie, ale jak będziesz abecadło farmera wypełniał to koszt będzie 3 tysie/ha albo i lepiej a zysk 6x6=3,6 tysia. Nie licze robocizny. O burakach nie wspomnę, bo tu w suedzucker juz doplacamy do interesu. Jesteśmy parobkami i robimy na nierobów. Ten socjal doprowadzi kiedyś do bankructwa polszy. Nierobów juz wychował. I przede wszystkim złodzieji
      • Robert 2019-08-19 09:23:24
        Ja daje150kg na rzepak , 100 na pszenicę i nie widzę różnicy jak wcześniej nie śmiałem. Pozdrawiam
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.243.130
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.