PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zagrożenia chemiczne żywności pochodzenia rolniczego

Zagrożenia chemiczne żywności pochodzenia rolniczego

Bezpieczeństwo naszej żywności zależy od wielu czynników. Oceną jakości żywności zajmuje się wiele organów i instytucji w Europie oraz wiele jednostek naukowych. Na zorganizowanym przez firmę K+S Polska sp. z o.o. konferencji prof. dr Franz Wiesler z Niemiec omówił niektóre zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo płodów rolnych jak również ocenił aktualne ryzyko zanieczyszczenia żywności szkodliwymi substancjami.



Ocena bezpieczeństwa żywności obejmuję kontrolę jej jakości na każdym etapie produkcji. Zanim jednak trafi na nasze talerze zostać ona może skażona różnymi toksynami wpływającymi negatywnie na nasze zdrowie.

Metale ciężkie np. zaburzać mogą  funkcję nerek oraz wątroby. Szczególnie kadm odgrywa dużą rolę - podkreślał na konferencji profesor Franz Wiesler. Głównym jego źródłem w glebie są osady ściekowe, nawozy fosforowe oraz opady z atmosfery. Skażenie kadmem w ostatnich latach zmalało, ale ciągle szacuję się że pobranie jego przez człowieka wynosi od 50 do ponad 100 proc. dopuszczalnych norm.

Emisja diosksyn została ostatnio drastycznie zmniejszona, są one jednak ciągle powszechne w środowisku i spożycie ich wynosi od 90 do 120 proc. akceptowalnego spożycia. To samo dotyczy pozostałości środków ochrony roślin. Można je znaleźć praktycznie we wszystkich próbkach pochodzących z upraw konwencjonalnych. Jednak jedynie poniżej 5 proc badanych  przypadków przekracza dopuszczalne normy.

Ciągle duże znaczenie ma zawartość akryloamidów powstających głównie w trakcie przetwarzania żywności w wysokich temperaturach. Podejrzewa się je, że posiadają rakotwórcze właściwości. Aby ograniczyć ich zawartość należy między innymi redukować ich zawartość poprzez odpowiednie i zrównoważone nawożenie potasem i siarką. Nawożenie potasem wpływa na zawartość cukrów redukujących, nawożenie azotem i siarką ma wpływ na ilość wolnej asparaginy. Związki te są odpowiedzialne za ogólną zawartość akryloamidów w żywności.  

Większość niebezpiecznych dla naszego zdrowia toksyn możemy redukować już na etapie produkcji polowej. Minimalizacja zanieczyszczeń żywności wymaga monitorowania i kontroli wszystkich potencjalnych źródeł również nawozów. Profesor Wiesler jest zdania, że poprzez odpowiednią strategię nawozową możemy zwiększyć bezpieczeństwo żywności. Duże tu też ma znaczenie pochodzenie i jakość używanych do produkcji nawozów. Ważne by nawozy odznaczały się jak największym stopniem czystości, nie posiadały zbędnego balastu w którym najczęściej znajdują się toksyczne substancję. Najlepsze są te nawozy pochodzenia naturalnego. Zdaniem profesora wysoka jakość nawozów zapewnia wysoką jakość żywności. Takie standardy spełniają między innymi nawozy  K+S KALI. Składniki użyte w produkcji tych nawozów pochodzą z naturalnych soli surowych wydobywanych ze złoży znajdujących się na terenie Niemiec.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Darek1872 2014-07-27 23:50:28
    A pozatym stawianie sobie kogoś za przyład nie wy wyzsza tylko zawsze poniża,zamiast dążyć w kazdej dziedzinie do doskonalenia to patrzy sie na innych,i to w dodatku niemców.
  • Darek1872 2014-07-27 23:40:45
    Jakie to przykre że polacy stawiają sobie za przykład niemców,kompromitacja na całego,zapominając co niemcy wyprawiali w ||wojne światową.Widocznie naj ciemniej jest pod latarnią,to przykre.
  • Darek1872@wp.pl 2014-05-06 03:48:41
    To jest doskonałe trucie na raty ,farmacełta też musi mieć prace z leczonych chorób poprostu biznes,jeszcze troche i wytrują prawie wszystkich
  • Antek 2014-03-04 16:55:31
    Co to za nachalnie propagandowy tekst??
    Niech Niemcy kupują polskie nawozy, a nie odwrotnie.
  • jarki 2014-03-03 20:19:03
    taaa Niemcy to wszystko mają gut nawet sól najlepszą na świecie ;)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.60.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.