PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Złotówka/ha – tyle kosztuje garść wiedzy o glebie

Złotówka/ha – tyle kosztuje garść wiedzy o glebie
Mapowanie pól staje się coraz częściej praktyką stosowaną już nie tylko w dużych gospodarstwach; Fot. A. Kobus

Przed nami wielkie oczekiwania na żniwa. One są podsumowaniem naszych wcześniejszych działań. To zawsze jeszcze weryfikuje pogoda, ale na nią jak wiemy wpływu nie mamy. Gdy znamy już wynik i jest on daleki od naszych oczekiwań, przychodzi wówczas refleksja. Co poszło nie tak?



Lubimy wówczas obwiniać się za zły wybór odmiany, doszukujemy się problemu w słabszej efektywności działania nawozów, czy niższej skuteczności stosowanych środków ochrony roślin.

Niestety za te niepowodzenia odpowiedzialne są często nasze zaniedbania. Pytacie siebie sami co mogę zrobić by plony zbierać wyższe? Często odpowiedź jest bardzo prosta. Najwyższy czas zwapnować swoje pola oraz lepiej zadbać o glebę i jej strukturę. Skupiając się dobrze na tych dwóch aspektach możemy w perspektywie kilku lat uzyskać wymierne efekty i w pewnym zakresie uniezależnić się od niesprzyjającej pogody.

Większość z Was powie – banał. Jednak wyniki nadal przerażają. W niektórych województwach udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych wynosi od 61 do nawet 80 proc! Produktywność takich stanowisk można by było wyraźnie podnieść chociażby poprzez wysiew nawozów wapniowych.
Wapnowanie zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby, poprawia strukturę gleby. Bez uregulowanego pH trudno o satysfakcjonujące plony zwłaszcza w gatunkach bardziej wymagających jakimi są: jęczmień, pszenica, rzepak, burak cukrowy. Na nic się nie zda wysokie nawożenie mineralne (ceny nawozów idą przecież na niechlubne rekordy), pełna ochrona, najlepsze nasiona jeśli nie zaczniemy od podstawy, czyli stworzenia odpowiednich warunków dla wzrostu i rozwoju roślin uprawnych, a więc uregulowania pH gleby. Szacuje się, że przy odczynie bardzo kwaśnym jedynie 30 proc. azotu, potasu i magnezu może zostać wykorzystana przez rośliny. Reszta składników staje się nieaktywna, przyblokowana, wypłukana, jednym słowem - bezpowrotnie utracona.

Co więcej w niskim pH nieprawidłowo rozwija się system korzeniowy, a płytki i zredukowany może nie poradzić sobie w trudnych warunkach zimowania czy suszy. Odpowiednio zadbane stanowisko glebowe w mniejszym także stopniu ulega zaskorupieniu po deszczach nawalnych, a w czasie suchej wiosny nie poddaje się wyraźnie erozji wietrznej. Tylko w tym roku z powodu erozji wodnej oraz wietrznej musiało zostać przesianych ponad 1300 ha buraków cukrowych!

Wiem, że jako rolnicy dokładnie o tym wszystkim wiecie, ale czy jesteście w 100 proc. pewni, że wasze gleby przypadkiem nie „błagają” już o wapno?

Koniecznie sprawdź to. Koszt takiego badania (pH, P, K i Mg) w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej to około 13-14 zł za próbkę. Jedna próbka powinna pochodzić z powierzchni maksymalnie dochodzącej do 4 ha. Takie badania należy wykonać raz na 4 lata. To daje koszt około 3,5-4 zł/4 ha. A to z kolei daje kwotę około 1 zł/ha rocznie! Tyle kosztuje solidna garść wiedzy o glebie. Tymczasem odsetek polskich gospodarstw wykonujących badania gleby w celu określenia jej potrzeb nawozowych, jest nadal bardzo niski. Nie dochodzi nawet do 10 proc. Wychodzi zatem na to, że zdecydowana większość rolników robi to "na oko". Przy galopujących cenach za nawozy mineralne, chyba nikt nie ma wątpliwości, jak bardzo taki koszt jest ekonomicznie uzasadniony. 

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • Rysiek 2021-07-10 22:19:59
    Czesiek co do nas przywozi dolomit, to językiem dotyka do gleby we wszystkich 4 rogach i mówi że trza 2t/ha sypać.
  • Chłop 2021-07-07 13:51:08
    Ja staram się robić badania gleby dość regularnie i w związku z tym nabrałem już trochę doświadczeń i mogę wyciągnąć wnioski które nie są tak optymistyczne . Rozumiem gdy mamy dobre gleby i uprawiamy pszenicę która to nie potrzebuje tak dużych dawek NPK głównie PK a więc gleby mamy w miarę jeszcze zdrowe wtedy wyniki wychodzą prawidłowo, ale gdy uprawiamy warzywa , ziemniaki, licząc na wysoki plon , to musimy intensywnie nawozić chronić uprawiać , tym samym gleba powoli ulega degradacji , w glebie następują różne antagonizmy uwstecznienia , zanika życie glebowe , i tym samym wyniki analizy gleby mogą wyjść błędne i wprowadzić nas w maliny . Ale nawet gdy mamy zdrową glebę i teraz po sprzęcie pszenicy ale głównie kukurydzy ziemia potrafi być wyschnięta na popiół , gdy wtedy pobierzemy próbkę jest duże prawdopodobieństwo błędnego wyniku.
    • Kgal 2021-07-11 22:12:19
      Przy tej intensywnej produkcji o której piszesz i zanikaniu życia proponuje zbadać zawartość próchnicy, jeśli będzie na odpowiednim pziomie to i życie będzie. Jeśli chodzi o to że ziemia sucha ...hm ziemia lanie jest suszoną a wynik zawsze jest podawany w % s.m.
  • Arek 2021-07-07 12:53:11
    Taka to prawda niestety... jeszcze z tym DUZY problem jest
  • Gość 2021-07-07 12:33:58
    Nie wiem czy jedna próbka z 4 ha jest wierzytelna, robiąc ok 10 próbek z 1 ha raz na rok pokaże nam w jaki sposób nasze nawożenie wpływa na pH, zawartości PKMg. Nie widzę sensu robić 1 próbki z 4 ha co 4 lata.
  • Tomek86 2021-07-07 12:33:02
    Im gleby kwasniejsze tym gospodarstwo jest bardziej eko. Czy o takie eko Nam chodzi? Jednak chcemy zeby nie byly eko???
    • Janek 2021-07-07 13:13:50
      w gospodarstwach ekologicznych właściwe Ph gleby jest podstawą tak samo jak i PK i Mg
    • doradca 2021-07-07 13:53:14
      Nie koniecznie gdyż stosowany obornik ( np. bydlęcy ) ma odczyn zasadowy, a nie kwaśny. Część ziem ma odczyn " z natury" zasadowy więc ekologia nie wiąże się z zakwaszeniem.
      • Maniek 2021-07-07 15:19:29
        A gdzie zakwaszające działanie dwutlenku węgla, który łączy się z wodą i zakwasza glebę. A gdzie wymywanie wapnaa z gleby przez deszcze?
    • Tomek86 2021-07-07 18:48:37
      U mnie we wiosce jest 30 rolnikow, 25 jest eko ale o tym nie wie nawet bo nie robi wogole opryskow, nie sieje zadnych npk praktycznie, nie daje wapna i to jest wlasnie eko???? Czy jednak nie?
      • Janek 2021-07-08 07:05:45
        Tak samo postępuje wielu rolników prowadząc uprawy konwencjonalne. To że część rolników z Twoich okolic źle prowadzi swoje uprawy nie świadczy o tym iż ekologia prowadzi do zakwaszania gleby.
      • To są 2021-07-08 14:14:39
        zaniedbane uprawy konwencjonalne, a nie jakieś tam eko, w którym trzeba przestrzegać różnych zasad.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.179.111
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.