Dzień ten jest kluczowym dziedzictwem Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin 2020.

- Zarówno nasze zdrowie, jak i zdrowie naszej planety zależy od roślin. Rośliny stanowią 80% żywności, którą jemy i produkują 98% tlenu, którym oddychamy. Szkodniki i choroby roślin są odpowiedzialne za utratę nawet 40% światowych upraw żywności oraz za straty handlowe w obrocie produktami rolnymi przekraczające 220 miliardów dolarów rocznie – przypomina Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Zdrowie roślin ma wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo.

Logo
Logo

- Zmiany klimatyczne i działalność człowieka wpływają również na zdrowie roślin, zmieniając ekosystemy i ograniczając różnorodność biologiczną, jednocześnie tworząc nowe nisze dla rozwoju szkodników. Międzynarodowe podróże i handel powodują, że szkodniki i choroby pojawiają się w miejscach, w których wcześniej nie występowały. Zapewnienie zdrowia roślinom jest niezbędne dla życia na ziemi i każdy z nas ma do odegrania pewną rolę – podaje PIORiN.

Jak informuje dalej, rządy, decydenci i prawodawcy muszą nadać priorytet zdrowiu i ochronie roślin. Powinni oni zapewniać zgodność z międzynarodowymi normami fitosanitarnymi, inwestować w innowacje w zakresie zdrowia roślin, badania i rozwój oraz wzmacniać krajową i regionalną ochronę roślin.

- Ogół społeczeństwa powinien być świadomy zagrożeń związanych z transgranicznym przenoszeniem roślin i produktów roślinnych, które mogą być źródłem szkodników i chorób. Należy zachować ostrożność przy zakupach roślin i produktów roślinnych, zwłaszcza za pośrednictwem handlu na odległość, który omija regularne kontrole fitosanitarne. Ważne jest, aby kupować od renomowanych firm, które zapewniają międzynarodową certyfikację fitosanitarną dla bezpiecznego handlu roślinami i produktami roślinnymi – radzi Inspekcja.

- We wszystkie te działania włącza się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, która na co dzień stoi na straży zdrowia roślin. Zadania realizowane przez PIORiN mają na celu zmniejszenie zagrożenia ze strony organizmów szkodliwych, eliminację negatywnych skutków wynikających z wymiany handlowej i stosowania środków ochrony roślin oraz nadzór nad produkcją materiału siewnego w pełni spełniającego wymagania zdrowotne i jakościowe – podaje.