PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Centrum zapraw

W Limburgerhof w zachodnich Niemczech firma BASF otwarła pół roku temu Centrum Zaprawiania Nasion. Testuje się tutaj najnowocześniejsze zaprawy oraz sprzęt do ich stosowania.



W Limburgerhof w zachodnich Niemczech firma BASF otwarła pół roku temu  Centrum Zaprawiania Nasion. Testuje się tutaj najnowocześniejsze zaprawy oraz sprzęt do ich stosowania.

Celem centrum jest porównanie zapraw produkowanych przez BASF z preparatami firm konkurencyjnych. Poza tym corocznie w laboratoriach koncernu powstaje 15 tys. nowych substancji aktywnych, których przydatność trzeba sprawdzić. Pełny cykl  tworzenia nowej substancji od pierwszych badań do wprowadzenia na rynek trwa aż 10 lat. Mało kto wie, że w procesie poszukiwania nowych zapraw wykorzystuje się osiągnięcia nauki z innych dziedzin, np. zdolność pampersów do zatrzymywania moczu.

Nowością na rynku europejskim ma być wkrótce zaprawa do rzepaku, która nie tylko chroni go przed chorobami, ale także powoduje skrócenie roślin jesienią, co zwiększa ich zimotrwałość. Oznacza to przyrost plonu nasion rzepaku o 100-300 kg na hektar. Innym nowoczesnym preparatem ma być zaprawa do zbóż, o bardzo szerokim zakresie zwalczanych chorób, przenoszonych zarówno przez glebę jak i ziarno. Zaprawa ta będzie szczególnie polecana do zwalczania fuzariozy. Można ją będzie stosować w jęczmieniu, pszenicy, życie i owsie. Trwają także badania nad wynalezieniem środka ograniczającego rozwój głowni guzowatej kukurydzy, która w tym roku wystąpiła powszechnie w Polsce. Specjaliści BASF przyznają, że są dopiero na początku poszukiwań, a do rozwiązania pozostało wiele problemów, m.in. fakt, że zarodniki wywołujące tę chorobę przenoszone są przez wiatr. 

W laboratorium centrum zaprawy podane pod kilkoma względami. Główną cechą jest oczywiście skuteczność zapobiegania chorobom i szkodnikom, ale poza tym zaprawy nie mogą obniżać zdolności kiełkowania nasion. W tym celu bada się wigor nasion oraz wielkość wschodów. Jednocześnie sprawdza się z jaką siłą zaprawa przywiera do nasion. Nie może ona zbyt łatwo się oddzielać od nasion, bo zmniejsza to skuteczność zaprawiania i zwiększa straty zaprawy. Jednocześnie sprawdza się odporność zapraw na ich ścieranie podczas dalszego przygotowania nasion do siewu oraz transportu. Inną cechą, na którą zwraca się szczególną uwagę, jest stopień pokrycia nasion przez zaprawę. Każde nasiono musi być pokryte optymalną ilością preparatu. Jeśli jego dawka jest zbyt mała skuteczność ochrony przed chorobami jest niewystarczająca. Gdy natomiast jest zbyt duża, preparat może działać toksycznie na kiełki i pogarszać zdolność kiełkowania oraz wschody roślin. W tym celu w laboratorium bada się 100 nasion pod względem ilości pokrywającej je zaprawy. Dużą wagę przywiązuje się w badaniach do formy zaprawy, czyli jej formulacji. Generalnie zrezygnowano z zaprawiania na sucho. Natomiast powszechne stało się zaprawianie na mokro. Najnowszą metodą zaprawiania jest pokrywanie ich cienką błonką z cząsteczkami zaprawy. Naniesiona w ten sposób zaprawa równomiernie pokrywa nasiona i utrzymuje się trwale aż do wschodów roślin. Jednocześnie błonka chroni przed działaniem środków ochrony roślin oraz nawozów w glebie, a przy tym nie przeszkadza w pobieraniu wody przez nasiono. Mimo że zaprawianie materiału siewnego jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów ochrony chemicznej, stale zwraca się uwagę na wpływ zapraw na środowisko naturalne.

Specjaliści szacują, że obecnie ok. połowa sprzedawanych zapraw nasiennych na świecie jest stosowana do zaprawiania przez samych rolników w gospodarstwie. 25% zużywają duże firmy nasienne, a 20% - firmy wykonujące zaprawianie usługowo w urządzeniach stacjonarnych lub przewoźnych. Jedynie 5% zapraw stosują wyspecjalizowane firmy nasienne, które poddają materiał siewny dodatkowym zabiegom uszlachetniania. Prognozy mówią o tym, że zaprawianie nasion przez rolników w gospodarstwie będzie tracić na znaczeniu. Będzie natomiast wzrastać znaczenie pozostałych kierunków zaprawiania.

O skuteczności zaprawiania decyduje nie tylko zaprawa. Ważny jest także sprzęt do zaprawiania. Dlatego, jak zapewnia kierownictwo centrum, jeśli tylko na rynku pojawi się nowy typ zaprawiarki, jest on natychmiast sprowadzany do badań. Miło było zauważyć, że w laboratorium stoi także sprzęt z Polski - zaprawiarka z Redła.

W centrum nie tylko testuje się zaprawy i zaprawiarki, ale także prowadzi szkolenia nt. zasad nowoczesnego i bezpiecznego wykonywania tego zabiegu.

Wartość światowego rynku zapraw:
1990 - 600 mln euro,
2003 - 1 200 mln euro,
2016 - 3 000 mln euro.

Udział zapraw stosowanych w poszczególnych uprawach (Europa 2003):
pszenica - 43%,
kukurydza - 14%,
buraki cukrowe - 12%,
jęczmień - 11%,
ziemniaki - 8%,
rzepak - 3%,
inne - 9%.

Źródło: "Farmer"  20/2005

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.200.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.