PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

EFSA o pozostałościach pestycydów w żywności

EFSA o pozostałościach pestycydów w żywności Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował najnowszy raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności w roku 2019, fot. A. Kobus

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował najnowszy raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności w roku 2019. Co z niego wynika?



  • W roku 2019 - 96,1 proc. z ogólnej liczby 96302 przeanalizowanych próbek spadło poniżej maksymalny poziom pozostałości (MRL), czyli mieściło się w prawnie dozwolonych normach.
  • Próbki zostały przeanalizowane dla takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy.
  • Jak wynika z najnowszego raportu EFSA – żywność w Polsce jest bezpieczna. W 2019 r. aż 94,3 proc. przebadanych przez GIS próbek spełniło restrykcyjne kryteria dot. pozostałości pestycydów w żywności.

Zgodnie z prawodawstwem Unii Europejskiej (art. 32 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) EFSA zapewnia raport roczny, który bada poziomy pozostałości pestycydów w żywności na rynku europejskim. Raport ten jest sporządzony na podstawie danych z oficjalnych krajowych działań kontrolnych przeprowadzonych przez państwa członkowskie UE, ale też i Islandię i Norwegii.

Raport EFSA z 2019 r.

Jak wynika z raportu EFSA w roku 2019 - 96,1 proc. z ogólnej liczby 96302 przeanalizowanych próbek spadło poniżej maksymalny poziom pozostałości (MRL), czyli mieściło się w prawnie dozwolonych normach, 3,9 proc. przekroczyło ten poziom, z czego 2,3 proc. było niezgodnych, tj. próbki przekraczające MRL po uwzględnieniu niepewności pomiaru.

Co warto podkreślić, ogółem liczba próbek przeanalizowanych przez kraje zgłaszające pod kątem pozostałości pestycydów (tj. 96302), wzrosła o 5,8 proc. w porównaniu z 2018 (91015). Wskaźnik przekroczenia MRL spadł z 4,5 proc. w 2018 r., do 3,9 proc. w 2019 r.

Próbki zostały przeanalizowane dla takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy.

- Rozszerzenie indywidualny wskaźnik przekroczenia MRL wzrosło w latach 2016-2019 w truskawkach (z 1,8 do 3,3 proc.), kapusty głowiastej (z 1,1 do 1,9 proc.), winogron (z 0,4 do 0,9 proc.) i tłuszczu wieprzowego (z 0,1 do 0,3 proc.). Natomiast w przypadku brzoskwiń wskaźnik spadł w 2019 r. w porównaniu z 2016 r. (z 1,9 do 1,5 proc.), sałaty (z 2,4 do 1,8 proc.), jabłek (z 2,7 do 2,1 proc.) i pomidorów (z 2,6 do 1,7 proc.). W przypadku mleka bydlęcego sytuacja pozostaje stabilna, nie przekraczając MRL w obu okresach – wynika z raportu EFSA.

Ocenę ostrego narażenia przeprowadzono dla 182 pestycydów na 19 767 próbkach. - Stwierdzono, że wartość orientacyjna (ARfD – ostra dawka referencyjna) została przekroczona w 0,9 proc. tych próbek. Pestycydy uznane za to najbardziej odpowiedzialne (ponad 10 próbek), zawierały takie substancje czynne jak: chloropiryfos (29 próbek), lambda-cyhalotryna (21), piraklostrobina (20), deltametryna (16), tebukonazol (16) i acetamiprid (13).

Jak wypadły wyniki żywności w Polsce?

- Jak wynika z najnowszego raportu EFSA – żywność w Polsce jest bezpieczna. W 2019 r. aż 94,3 proc. przebadanych przez GIS próbek spełniło restrykcyjne kryteria dot. pozostałości pestycydów w żywności. Co więcej, aż 47,4 proc. z nich było wolne od pozostałości pestycydów – podało na podstawie raportu EFSA Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (diagram poniżej).



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.96.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array