Praktyki regeneratywne stanową integralną część modelu rolnictwa zrównoważonego, które stawia sobie za cel ograniczanie wpływu rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jednoczesnej akceptacji społecznej.

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” wspólnie z ekspertami z Koalicji Klimatycznej oraz European Carbon Farmers opublikowało listę praktyk regeneratywnych, które pomagają zapobiegać zmianom klimatu oraz obniżają wrażliwość gospodarstw na skutki globalnego ocieplenia.

– Rolnictwo jest z jednej strony sektorem najbardziej narażonym na skutki zmiany klimatu, ale z drugiej strony jest także istotnym źródłem emisji gazów cieplarnianych. Dlatego działania na rzecz powstrzymania katastrofy klimatycznej będą musiały być prowadzone także przez rolników. Aby były one skuteczne i efektywne konieczne będzie wsparcie publiczne dla ich wdrażania. Dzięki zmianie technik uprawowych można zwiększyć ilość pochłanianego węgla i zapewnić trwałe jego magazynowanie w glebie i biomasie oraz zmniejszyć ucieczkę podtlenku azotu z gleb. Nowoczesne metody żywienia i chowu zwierząt pozwolą na ograniczenie emisji metanu. W naszym wspólnym interesie jest to, aby rolnikom opłacało się wdrażać te działania – powiedział dr hab. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej.

Do najważniejszych praktyk regeneratywnych zaliczają się:

•                optymalne stosowanie środków produkcji takich jak nawozy, środki ochrony roślin, maszyny czy nasiona,

•                rozważne wykorzystanie gleby i rezygnacja ze stosowania orki,

•                okrycie gleby roślinnością przez cały rok wykorzystując poplony w płodozmianie,

•                rozwój bioróżnorodności na polu, jego obrzeżach i całym gospodarstwie,

•                odpowiednie korzystanie z ukształtowania terenu wokół gospodarstwa, np. wyłączenie z uprawy tych obszarów, które są stale pomocne.

– Wdrożenie modelu rolnictwa zrównoważonego, w tym praktyk regeneratywnych umożliwia rolnikom uzyskiwanie wyższych plonów. Jest to efektem poprawy zdrowia gleby, głównie za sprawą zwiększenia zawartości materii organicznej – dodał Mateusz Ciasnocha z European Carbon Farmers.

– Efekty stosowania praktyk regeneratywnych nie ograniczają się jedynie do korzyści środowiskowych. Spełnianie wymogów polityki unijnej i branży spożywczej w zakresie zrównoważenia i ochrony klimatu pozwala poprawić pozycję konkurencyjną gospodarstwa – podsumowała Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP"