Duże obszarowo, jednorodne uprawy sadownicze stanowią niewyczerpane wręcz źródło pożywienia dla wielu gatunków szkodników, w tym oczywiście również mszyc. Roślinożerce te są jednymi z najpowszechniejszych szkodników wszystkich roślin uprawnych. W sadach producenci deklarują wykonywanie od 3 do 5 zabiegów zwalczających mszyce.

Mszyce - jaka szkodliwość w sadach?

Szkodliwość mszyc polega na wysysaniu soku z komórek powodując min. skręcanie i zginanie pędów, a także żółknięcie i zwijanie się liści, ogładzenie roślin z substancji odżywczych oraz obniżeniem jakości owoców. Wzrost silnie zaatakowanych roślin ulega zahamowaniu. Wysysając z roślin duże ilości soku wydalają przy tym płynne odchody zwane ”rosą miodową”. Wydzielina ta stanowi doskonałą pożywkę dla grzybów sadzakowych, których czarny nalot na powierzchni rośliny powoduje zaburzenia procesów fotosyntezy i wymiany gazowej. Zanieczyszczenia rozwijające się na owocach obniżają ich wartość handlową. Mszyce mogą być również wektorami wirusów sprawców chorób m.in. Szarki śliw.

Więcej na SadyOgrody.pl