PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nadmierna chemizacja szkodzi glebie

Nadmierna chemizacja szkodzi glebie

Autor:

Dodano:

Tagi:

Ochrona roślin przed agrofagami należy do podstawowych zadań stojących przed produkcją roślinną. Nie mniej jednak nadmierna chemizacja rolnictwa może doprowadzić do degradacji chemicznej gleby, do której należy zaliczyć przede wszystkim akumulacje w wierzchnich warstwach substancji toksycznych, szczególnie pierwiastków śladowych oraz pozostałości pestycydów.



Wiele z tych substancji hamuje rozwój dobroczynnych bakterii saprotroficznych, a co za tym idzie zmniejszają poziom mineralizacji resztek pożniwnych i negatywnie wpływają na obieg pierwiastków. Akumulacja w warstwie ornej tych substancji oraz ich przemieszczanie się w profilu glebowym zależy w dużej mierze od właściwości fizycznych i chemicznych gleby w tym ilości i jakości próchnicy glebowej. Trwałość pestycydów w glebie zależy od struktury, rodzaju, odczynu pH oraz ilości mikroorganizmów w glebie.


Stosowanie środków ochrony roślin powoduję pewne zmiany składu chemicznego w roztworze glebowym (fazie ciekłej gleby) oraz może wpływać na zmianę składu chemicznego powietrza glebowego (faza gazowa gleby). Zmiany właściwości gleb wynikające ze zmian właściwości biologicznych skutkują zahamowaniem rozkładu materii organicznej i jej mineralizacji, zaburzeniem przemian biochemicznych, co z kolei może skutkować zmniejszeniem pulchności i przewiewności gleby.

W naszych warunkach nie jest to zjawisko, aż tak powszechne gdyż w świetle krajów UE stosujemy jeszcze racjonalne ilości zabiegów pestycydowych. Są jednak wyjątki. Wielkoobszarowi producenci uprawiający ziemniaki dla przetwórstwa w ochronie swoich plantacji potrafią stosować nawet do 17 zabiegów środkami ochrony roślin. Podobne wyniki uzyskują niektórzy warzywnicy i sadownicy. Taka technologia uprawy zakłóca naturalne procesy przemian w glebie i prowadzi do negatywnych skutków. Rekordzistami są producenci belgijscy i holenderscy gdzie np. w uprawie ziemniaków stosują ponad 20 zabiegów chemicznych.

Następstwem tych niekorzystnych zjawisk może być zubożenie gleb w mikro- i makroelementy dostępne dla roślin, pogorszenie jej żyzności, a w skrajnych przypadkach zaburzenie funkcji ekologicznych gleby.

Duża zawartość próchnicy ochrania glebę przed ujemnymi skutkami chemizacji rolnictwa. Gleby zasobniejsze w próchnicę są odporniejsze na ujemny wpływ zanieczyszczeń niż gleby słabo próchniczne. Jest to niewątpliwe związane ze zdolnościami sorpcyjnymi gleby. Szczególnie ważna jest zdolność substancji próchnicznych do tworzenia połączeń z pestycydami, zwłaszcza herbicydami.

Ważną drogą skażenia środowiska pestycydami są błędy w aplikacji środków ochrony roślin, awarie opryskiwaczy i używanie do oprysków sprzętu niesprawnego technicznie. Gorsze od zmniejszenia ilości mikroorganizmów jest ograniczenie ich bioróżnorodności. Większa różnorodność drobnoustrojów to większy potencjał enzymatyczny, a wiec większa zdolność gleby do detoksykacji zanieczyszczeń.

Zgodnie z założeniami Dyrektyw Unijnych wycofano wiele substancji aktywnych z obrotu, (np. atrazyna, symazyna) udowadniając wcześniej ich szkodliwy wpływ między innymi na środowisko glebowe oraz organizmy wodne. Nie dawno wprowadzono zakaz wykorzystywania do zaprawiania nasion insektycydów, zawierających substancje czynne z grupy neonikotynoidów: tiametoksam, imidaklopryd i klotianidynę. Jako powód podano szkodliwe ich oddziaływanie na pszczoły. Jakie substancję zostaną wycofane w następnej kolejności czas pokaże. Faktem jest, że paleta dostępnych zarejestrowanych substancji aktywnych z roku na rok się kurczy. Przepisy unijne są co raz bardziej restrykcyjne w tym zakresie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • z. 2014-03-25 20:54:43
    Po pierwsze ...nadmierna chemizacja jest nie dobra, rzadko kto to robi bo to za dużo kosztuje, większość rolników trzyma fason, Niestety dalszy proces produkcji żywności paskudzą dodając uszlachetniacze, glutaminiany i substancje określane mianem E.
    Po drugie ...... owoce z małymi oznakami zgnilizny...to CAŁY owoc nośnik PATULINY.....można poczytać że to pożywka dla raka. Więc każdy może wybrać co lubi.
    Po ostatnie ..".zieloni" pracują za "szarotki" szarotka to 10 tys zł ...robią zadymę za szarotki i odstępują od zadymy też za szarotki to czysto komercyjne działanie, niewiedzący nabierają się na ten cyrk.. Wszyscy się ich boją bo potrafią zrobić zadymę choćby była najbardziej bez sensu. Znane są przypadki wynajmowania zielonych celem ominięcia (autostrada) działki prominentów, na której są bardziej zielone żaby.
  • s 2014-03-25 20:30:17
    oczywiście insektycydy. Czytam o fungicydach i mi się wklepnęły.
  • s 2014-03-25 18:56:57
    @Greenpeace skoro twój robak jest taki mądry, to dlaczego wpieprza fungicydy o działaniu żołądkowym i zdycha? Jeśli tak wierzysz w jego mądrość, to nie długo pożyjesz.
    @bym bardzo dobra analiza greenrobali.
  • Greenpeace 2014-03-25 16:13:20
    T.B.
    Tak wolę jeść jabłka, które lubią jeść robaki bo jeżeli robak zjada jabłko to ja też mogę jeść.
    Nie pomyślałeś dlaczego robak nie chce jeść chemicznego jabłka?
  • T.B. 2014-03-25 15:51:05
    @Greenpeace. Środki są ekologiczne, dlatego się 17 razy pryska. Działają 2 dni lub do pierwszego deszczu. Te nie ekologiczne wycofano. Ale jak wolisz jabłko z parchem lub robakiem z jego produktami przemiany materii to twoja sprawa.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.