PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Naukowcy: Nie ma pozostałości glifosatu w oleju rzepakowym

Naukowcy: Nie ma pozostałości glifosatu w oleju rzepakowym fot. Shutterstock

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 28-04-2020 09:42

Tagi:

Rzepak to uprawa, która może być desykowana przed zbiorem – co pozwala zniszczyć chwasty i dosuszyć nasiona. Do tego zabiegu stosuje się preparaty opierające się na znanej substancji czynnej – glifosat. Naukowcy przyjrzeli się, czy może to skutkować jej pozostałościami w oleju rzepakowym? Nie.



Desykację przeprowadza się, kiedy warunki pogodowe przed żniwami, nie pozwalają na równomierne dojrzewanie nasion rzepaku. Najczęściej wynika to po pierwsze z obfitych opadów deszczu na końcu wegetacji rośliny, która wcześniej targana była kłopotami z niedoborem wody. Po drugie intensywnym zachwaszczeniem łanu, a po trzecie późno zastosowanej i wysokiej dawce nawożenia azotowego. Desykacja tego gatunku jest legalna.

Pod koniec ubiegłego roku głośna jednak była sprawa publikacji raportu „Prześwietlamy: kasze gryczane” opracowanego przez Food Rentgen oraz Fundację Konsumentów. Podano wówczas, że część zbadanych kasz zawierało pozostałości właśnie glifosatu. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin wówczas w swoim oświadczeniu podkreślało, że zastosowana metodologia budzi szereg wątpliwości. A firma Janex, jak informował "Kurier Lubelski", wymieniona w raporcie Food Rentgen, zleciła dodatkowe badania kaszy na obecność glifosatu. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Janowie Lubelskim potwierdziła, że zawartość glifosatu jest dużo poniżej dopuszczalnej normy.

Zamieszanie pozostałości tej substancji czynnej w kaszy gryczanej, czyli w gryce, spowodowało też automatycznie szereg pytań o pozostałości w takiej uprawie jak rzepak. Dlatego Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju sprawę przekazało do ekspertów, którzy przebadali ten produkt.

Co wynika z badań?

- Sprawdziliśmy zarówno dostępny w sklepach olej rzepakowy tłoczony na zimno, jak i olej rafinowany. Dokonaliśmy analizy oleju obecnego na Polskim rynku i w dniach 3-17 marca 2020 roku przebadaliśmy 16 nabytych w sklepach próbek oleju rzepakowego pochodzących od różnych producentów. Badanie zostało przeprowadzone w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach zgodnie z zalecaną przez laboratoria referencyjne UE metodą QuPPe-PO. W żadnym z badanych olejów rzepakowych - zarówno rafinowanych jaki i tłoczonych na zimno nie stwierdziliśmy obecności pozostałości glifosatu – powiedział dr Artur Miszczak, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
To nie jedyna jednostka naukowa, która zajęła się przebadaniem oleju rzepakowego pod względem pozostałości glifosatu.

- Na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, próbki oleju rzepakowego badane były przez Pracownię Badania Pozostałości Pestycydów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie (Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. pozostałości pestycydów w żywności). W kwietniu 2020 r. przebadaliśmy 6 próbek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i rafinowanego z innych partii produkcyjnych niż badane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Jak można się było spodziewać, badane próbki oleju nie zawierały pozostałości glifosatu. Ponieważ glifosat nie rozpuszcza się w tłuszczach, jest mało prawdopodobne, aby jego pozostałości znalazły się w oleju rzepakowym - powiedziała z kolei dr Bożena Morzycka, kierownik Pracowni Badania Pozostałości Pestycydów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie.

Jak do sprawy i jej wyników ustosunkowała się organizacja, która zleciła badania?

- Olej rzepakowy nie zawiera glifosatu. Jest to główny produkt, uzyskiwany w procesie przetwórstwa nasion rzepaku. Nasiona rzepaku przerabiane w firmach zrzeszonych w PSPO są poddawane monitoringowi zarówno wewnętrznemu, przez zakłady, jak również zewnętrznemu, przez laboratoria na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Próby pobierają niezależni pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W okresie wieloletniego monitoringu nigdy nie stwierdzono obecności glifosatu w nasionach rzepaku powyżej dopuszczalnego limitu. W większości przypadków nie stwierdza się w ogóle jego obecności w nasionach, a gdy był obecny, to tylko w śladowych ilościach, wielokrotnie niższych od dopuszczalnego limitu. W procesie przetwórczym nasion rzepaku są stosowane wielokrotne etapy oczyszczania. Finalnym etapem oczyszczania jest rafinacja oleju, co czyni olej rzepakowy produktem całkowicie wolnym od tego zanieczyszczenia – mówi Mariusz Szeliga, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • Janek 2020-04-29 23:37:01
    Olej rzepakowy naszym dobrem narodowym. Tylko taki kupuję, bo jest dobry dla zdrowia.
  • Maria 2020-04-29 19:43:56
    Nawet znikome ilości glifosatu są szkodliwe, ale czego nie robi się dla zysku. Nie ważne, że konsumenci płacą za to zdrowiem. W rzepaku śladowe ilości, w kaszy gryczanej śladowe ilości, w pszenicy śladowe ilości, wszystko w zgodzie z normami i prawem, a w organizmie ludzkim te śladowe ilości się kumulują i powodują śmiertelne choroby takie jak rak.
    • S. 2020-04-29 20:04:39
      Przecież wyraźnie jest w materiale napisane, że po wytłoczeniu nie ma glifosatu w oleju rzepakowym. A Pani zjada rzepak bezpośrednio? Czym innym są produkty zjadane wprost z pola, a czym oleje z nasion. Zresztą nawet na polu nasiona rzepaku są jednak w łuszczynach, nie tak jak np. warzywa, które zjadamy wprost.
      • Maria 2020-04-30 16:09:37
        Nie chodzi o szczegół (tu rzepak) ale o całokształt. Po co desykacja, po co się truć? Może pewne straty w zbiorach powinny być akceptowane. I tak mnóstwo jedzenia się marnuje (i znowu chodzi mi o ogół a nie o szczegół czyli rzepak czy olej rzepakowy). Zwiększamy wydajność z ha za każdą cenę, a potem marnujemy żywność. To jakiś obłęd :(.
  • Stanisław 2020-04-29 16:09:55
    Desykacja to często niepotrzebny zabieg, a tylko koszty. Bardzo dobrze, że naukowcy przebadali olej rzepakowy. Trzeba trzymać rękę na pulsie.
  • Stop zbędnym zabiegom chemicznym 2020-04-29 07:42:55
    Glifosat to substancja systemiczna, a wiec roślina ja pobiera i przemieszcza sie w roślinie.Aplikowana jest na ok 2 tygodnie przed zbiorem, tak wiec proszę nie powielać bzdur ,ze jej nie ma bo jest napewno. Uprawiam rzepak i jakoś spokojnie radzę sobie bez dedykacji.
  • freddy 2020-04-28 22:39:30
    woda na młyn dla łekologów !!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.75.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.