Badania, pod kątem obecności około 400 substancji czynnych środków ochrony roślin, prowadzone są w akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.

W ubiegłym roku przebadanych zostało m.in. 1 156 próbek owoców pobranych na terenie całego kraju. W próbkach tych przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów stwierdzono jedynie w 15 przypadkach (co stanowi 1,3 proc. próbek).

W 2016 roku przebadanych zostało łącznie 3 201 próbek roślin, o 301 więcej niż w roku 2015. Jak podkreśla główny inspektor Andrzej Chodkowski wszystkich przypadków przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin było 52, tj. zaledwie 1,6 proc. ogólnej liczby badanych próbek.