Tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności – tak wynika z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
To smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.) są najważniejszymi kryteriami, które wpływają na wybory Polaków. Sięgając po swoje ulubione produkty, nasze obawy budzi przede wszystkim pozostałość antybiotyków i sterydów w mięsie (49 proc.), a także konserwantów i dodatków (45 proc). Prawie ¼ Polaków obawia się pozostałości środków ochrony roślin.
– Wyniki Eurobarometru EFSA pokazują, że znacznie zmniejszyły się obawy Polaków w obszarze pozostałości pestycydów w żywności – z blisko 80 proc. w 2010 roku do 45 proc. obecnie. Może to być przejawem rosnącej świadomości dotyczącej roli, jaką w produkcji żywności odgrywają środki ochrony roślin. Nasze Stowarzyszenie od 5 lat w ramach społecznej kampanii „Pryskane? Nie szkodzi” buduje świadomość konsumentów na temat produkcji żywności na polu, pokazując, że to właśnie dzięki lekom dla roślin rolnicy mogą wyprodukować najlepszą jakościowo żywność. Zwracamy też uwagę, że pestycydy to nie panaceum na wszelkie problemy, a narzędzie pracy, które podobnie do leków stosowanych w medycynie ludzkiej, wymaga precyzji i rozwagi w stosowaniu – mówi Aleksandra Mrowiec, managerka w Polskim Stowarzyszeniu Ochrony Roślin.
Badanie przeprowadzone zostało przy wykorzystaniu bezpośrednich wywiadów w 20 państwach UE, w tym również w Polsce.
Komentarze