Na górnej stronie blaszek liściowych wzdłuż nerwów widoczne są już jaja skrzypionki. Jaja są owalne, w kolorze miodowożółtym, ułożone pojedynczo lub w łańcuszku – po kilka w rzędzie.

Samica skrzypionki przez okres ok. 2 tygodni składa jaja, a długość tego okresu jest uzależniona od panującej pogody. W czasie gorącej wiosny ten czas wydłuża się do ok. 3 tygodni i w sprzyjających warunkach atmosferycznych jedna samica skrzypionki składa 200-300 jaj.

Larwy wylegają się po ok. 14 dniach od złożenia jaj. Szkodliwe są larwy, które wyjadają tkankę miękiszową liści i uszkadzają je wzdłuż nerwów.

Młode larwy skrzypionki także są już widoczne. Larwy są brunatno-żółte i nieco wodniste. Ich ciało pokryte jest lepkim śluzem i kałem, które larwy wyrzucają na zewnątrz. Dlatego przemieszczając się na liściu pozostawiają za sobą ślad śluzowatej wydzieliny.

Stadium szkodliwym są larwy skrzypionki, szkodnika zwalcza się po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości:

  • zboża ozime: jęczmień ozimy, pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto to 1 - 1, 5 larwy na jednym źdźble;
  • zboża jare: jęczmień jary, pszenica jara, pszenżyto jare, owies to 0,5 - 1 larwy na jednym źdźble.