Asahi SL firmy Arysta LifeScience Polska to biostymulator, którego substancja aktywna została w styczniu 2009 r. zarejestrowana w oparciu o przepisy UE jako środki ochrony roślin (wpis do Aneksu i Dyrektywy 91/414 WEG).

Produkt jest oparty na trzech substancjach aktywnych z grupy nitrofenoli, naturalnie występujących w roślinach.


- Uprawy potraktowane środkiem Asahi SL wykazują lepszy wzrost wegetatywny i rozwój generatywny, a także większą produkcję biomasy od nieopryskiwanych. Wysokie parametry plonotwórcze są wynikiem wzmożonej fotosyntezy, poprawnej gospodarki wodnej w roślinie oraz wzrostu zawartości składników organicznych - informuje producent.

W uprawach rolniczych rozszerzenie objęło pszenicę i ziemniak. W uprawach sadowniczych biostymulatora Asahi SL można obecnie używać także w gruszy, czereśni, śliwie oraz agreście, borówce wysokiej i aronii. W uprawach warzywniczych rejestracja Asahi SL objęła dziewięć nowych upraw: buraka ćwikłowego, paprykę, cukinię, pietruszkę, cebulę, kapustę pekińską oraz brokuła.

Obecny zakres stosowania Asahi SL w uprawach rolniczych to: pszenica ozima, burak cukrowy, rzepak, kukurydza, ziemniak.

Rozszerzył się również zakres roślin warzywniczych: marchew, pomidor w gruncie, ogórek w gruncie oraz przy zastosowaniu małoobszarowym - brokuł, burak ćwikłowy, cebula, cukinia, kapusta pekińska, papryka, pietruszka, seler. Asahi może być też aplikowane w uprawach sadowniczych: jabłoń, wiśnia, czarna porzeczka, maliny, truskawki oraz przy zastosowaniu małoobszarowym - grusza, czereśni, śliwa, agrest, borówka wysoka, aronia.