PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wrogowie naturalni szkodników – cz. 1. Mikroorganizmy

Wrogowie naturalni szkodników – cz. 1. Mikroorganizmy
Gąsienica (tu akurat ćmy bukszpanowej) porażona przez bakterię Bacillus thuringiensis

Autor:

Dodano:

Tagi:

Wiedza na temat naturalnych wrogów szkodników jest niezmiernie przydatna nie tylko w obliczu obowiązującej od 2014 r. integrowanej ochrony roślin. Nabierze ona szczególnego znaczenia w momencie obowiązywania zasad tzw. Europejskiego Zielonego Ładu.



Wrogowie naturalni szkodników to bardzo zróżnicowana pod kątem systematycznym grupa organizmów zasiedlająca środowisko glebowe, a także nadziemne. Obejmuje zarówno mikro-, jak i makroorganizmy. Ich rola coraz częściej wykorzystywana jest w biologicznej walce ze szkodnikami.

WIRUSY

Do czynników ograniczających szkodniki w różnych uprawach zalicza się wirusy owadobójcze. Nie da się ich zobaczyć nieuzbrojonym okiem, choć objawy porażenia owadów już tak. Wirusy te występują naturalnie, ale często są głównym składnikiem biopreparatów. Tak jest chociażby w tych stosowanych w uprawach sadowniczych. Wśród nich szczególnie duże znaczenie mają bakulowirusy, np. poliedroza jądrowa czy też wirusy granulozy. Wtręty wirusa dostają się do ciała owada głównie wraz ze zjedzonym pokarmem (czyli drogą żołądkową). Tu się namnażają i atakują poszczególne organy. Wirus poliedrozy jądrowej poraża gąsienice motyli, w tym powszechnie uznane za szkodniki rolnice i piętnówki występujące w różnych uprawach. Zainfekowane gąsienice zaprzestają żerowania, spada ich aktywność ruchowa i pojawia się zbielenie ciała. Ciekawym zjawiskiem jest tu pojaw zaburzeń neurologicznych przejawiających się tzw. geotropizmem ujemnym, czyli gąsienica migruje w kierunku światła, np. wspina się na czubek rośliny. Taki objaw można choćby zobaczyć u brudnicy mniszki. Po porażeniu szkodnik ginie, a jego ciało staje się miękkie, wewnątrz następuje rozpad narządów, które mogą wypływać. Podobne objawy mogą występować w przypadku wirusów granulozy, które stosuje się chociażby do biologicznego zwalczania owocówki jabłkóweczki w sadach. W przypadku jednak granulozy nie zawsze ciało szkodnika ulega rozpadowi i wypływa z niego zawartość.

BAKTERIE

Do mikroorganizmów pożytecznych zalicza się również bakterie owadobójcze. W wielu rzędach i rodzinach tych organizmów można znaleźć takie, które wykazują działanie ograniczające owady, ale najbardziej znaną i wykorzystywaną w praktyce bakterią jest Bacillus thuringiensis. Zwykle wykorzystuje się trzy podgatunki tej bakterii: kurstaki, tenebrionis i israelensis. Pierwszego używa się do biologicznego zwalczania niektórych gąsienic motyli, np. bielinków, piętnówki kapustnicy, omacnicy prosowianki. Drugi podgatunek wykorzystuje się do zwalczania larw chrząszczy, np. stonki ziemniaczanej, a trzeci do zwalczania larw szkodliwych muchówek, np. ziemiórek czy też komarów. Warto w tym miejscu dodać, że podgatunek kurstaki odkrył Polak, były pracownik Instytutu Ochrony Roślin, prof. Edward Kurstak (...).

 Cały artykuł ukazał się w najnowszym wydaniu miesięcznika "Farmer"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Marcin 2020-12-06 16:15:42
    Czy ktoś stosował Lepinox Plus na kukurydzy do omacnicy?
    • MP 2020-12-07 08:14:21
      ja, ale na małym kawałku - działa ale drogie to rozwiązanie
  • ? 2020-12-05 06:55:07
    Stosował ktoś mocbakter?Jakieś spostrzeżenia?
    • kazek 2020-12-05 13:07:00
      ja miałem tylko na omacnice Ostriniastop i jestem zadowolony

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.179.111
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.