PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zdrowotność jęczmienia jarego

Zdrowotność jęczmienia jarego

Uproszczona uprawa i siew bezpośredni wpłynęły na zmniejszenie porażenia liścia podflagowego przez rdzę jęczmienia, a także kłosów przez rynchosporiozę zbóż w porównaniu z tradycyjną uprawą. Odwrotnie te zależności wpłynęły na porażenie przez plamistość siatkową liści jęczmienia – wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.



Zespół naukowców w składzie: prof. Irena Małecka, prof. Andrzej Blecharczyk, dr Zuzanna Sawińska i mgr Marzena Dytman-Hagedorn przeprowadził badania dotyczące zdrowotności jęczmienia jarego w bezorkowych systemach uprawy roli. Stosowanie takiego systemu, zwłaszcza z powodów ekonomicznych, ma wiele zalet, ale również i wady, prowadzi bowiem do zwiększenia porażenia roślin chorobami grzybowymi, ponieważ w systemie tym bezpośrednim źródłem infekcji są pozostające na powierzchni pola resztki pożniwne.


Badania zostały przeprowadzone w latach 2009-2010 w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym Brody, należącym do Uniwersytetu. Byłyb zlokalizowane na glebie płowej, klasy bonitacyjnej III b-IV a, kompleksu żytniego bardzo dobrego i dobrego. Wybraną odmianą jęczmienia był Atol, który uprawiany był po pszenicy ozimej. W doświadczeniu stosowano następujące warianty uprawy: tradycyjna (podorywka + orka na głębokość 25 cm), uproszczona (kultywator ścierniskowy) i siew bezpośredni w ściernisko.


Ocenę porażenia roślin wykonano w fazie dojrzałości mlecznej (BBCH 73) roślin, określając odsetek źdźbeł z objawami chorób podstawy źdźbła i korzeni oraz odsetek powierzchni liści podflagowych i kłosów z objawami chorób grzybowych. Jak wynika z badań, do dominujących chorób podstawy źdźbła i korzeni należały zgorzele oraz Fusarium. Zarówno procent porażonych roślin przez wymienione choroby, jak i wskaźnik porażenia były wyższe w systemach bezorkowych niż tradycyjnych. W ocenie porażenia liści jęczmienia jarego odnotowano występowanie plamistości siatkowej i rdzy jęczmienia.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.23.219.12
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.