Na polach produkcyjnych pszenicy najwięcej objawów zgorzeli podstawy źdźbła obserwowano w w 2004 roku, najmniej w 2010 i 2008 roku. Występowanie choroby istotnie zależało od przedplonu, klasy bonitacyjnej gleby, dawki nawożenia mineralnego, odmiany i ochrony fungicydowej. Nasilenie porażenia stwierdzono po roślinach zbożowych, a najmniejsze po kapustowatych i bobowatych. Najwięcej objawów chorobowych występowało na pszenicy uprawianej na glebach słabszych, tj. należących do klasy V. Przy przeciętnym nawożeniu mineralnym gleby (110-160 NPK/ha) notowano najwięcej symptomów chorobowych, a znacznie mniej było ich zarówno przy niższych, jak i wyższych dawkach nawożenia. Spośród najczęściej uprawianych odmian najsłabsze porażenie stwierdzono na odmianach Fregata i Cubus. Na polach, na których stosowano fungicydy w postaci oprysków obserwowano nieznacznie słabsze porażenie. Z porażonych korzeni pszenicy uprawianej po roślinach zbożowych izolowano głównie G. graminis, a z pszenicy uprawianej po roślinach niezbozowych uzyskiwano Fusarium spp oraz G. graminis.
Wyniki doświadczeń zostały przedstawione podczas 55. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu Państwowego Instytutu Badawczego.
Komentarze