PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ABC zbioru

Autor:

Dodano:

Tagi:

Przy uprawie buraków równie ważne jak zbiór są uzgodnione z cukrownią zasady odbioru korzeni. Przedstawiamy je na przykładzie Krajowej Spółki Cukrowej.



Aby straty przy zbiorze buraków cukrowych były jak najmniejsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.

  • Należy zachować co najmniej 160-dniowy okres wegetacji buraków. Wtedy korzenie zawierają najwięcej cukru, a najmniej związków melasotwórcznych, które utrudniają jego wydobycie (azot szkodliwy, potas, sód).
  • Przy terminie zbioru należy się kierować wskazaniami firm hodowlano-nasiennych. Na przykład firma KWS zaleca, aby odmiany Britannia i Lustro zbierać w późniejszym terminie.
  • Plantację należy przygotować do zbioru – usunąć pośpiechy, większe chwasty i ewentualne burakochwasty, wykopać buraki na uwrociach o szerokości 10,8 m, a najlepiej 16,2 m. 
  • Najmniejsze straty podczas zbioru ponosi się na glebach niezakamienionych, niezachwaszczonych, na polach o wyrównanej powierzchni, przy prostych rzędach, równomiernym rozmieszczeniu korzeni w rzędach i regularnym wystawaniu główek buraków nad powierzchnię gleby i obsadzie 90–100 tys. roślin na hektar.
  • Buraki najlepiej zbierać kombajnem 6-rzędowym samobieżnym, który w zasadzie może pracować w każdych warunkach glebowych i pogodowych, w tym także na śniegu. Zbiór okazuje się także możliwy nocą. Jednocześnie ugniatanie gleby przez kombajny samobieżne jest znacznie mniejsze niż przy kombajnach przyczepianych do ciągnika.
  • Do zbioru należy korzystać z usług solidnej firmy. Czasem warto zapłacić nieco więcej i mieć pewność, że wszystko wykonano starannie niż później żałować, że zbiór został wadliwie przeprowadzony.
  • Podczas zbioru trzeba zwracać uwagę na jego jakość, a zwłaszcza na ogłowienie korzeni, stopień ich uszkodzenia i zanieczyszczenia oraz ilość buraków pozostawionych na polu. 
  • Należy właściwie usytuować pryzmę, tak aby w każdych warunkach pogodowych można było z niej odebrać buraki. h Pryzma powinna być prawidłowo uformowana. Najbardziej korzystne jej wymiary to 7 m szerokości i 2,6 m wysokości. 
  • Gdy wystąpi spadek temperatury (poniżej 10 st.C), pryzmę należy okryć włókniną. Jeżeli temperatura wzrośnie, trzeba koniecznie odkryć buraki, aby nie dopuścić do ich zagrzania.

Termin odbioru

Zgodnie z umową kontraktacyjną Krajowej Spółki Cukrowej cukrownia zobowiązuje się do odebrania wszystkich zakontraktowanych buraków. Ma jednak prawo odmówić odebrania tych buraków, które zostały wyprodukowane z innych nasion niż dostarczonych przez cukrownię i buraków o nieodpowiedniej jakości oraz tych, dla których rolnik nie dostarczył przed rozpoczęciem dostaw „Karty Pola” (wykaz wszystkich zabiegów uprawowych i ochronnych prowadzonych na plantacji w celu stworzenia pełnej dokumentacji pochodzenia surowca).

Cukrownia odmówi także odebrania wszystkich buraków  z pola, na którym stosowano nawozy wytworzone z ubocznych produktów zwierzęcych, na przykład mączki zwierzęcej. Jeśli cukrownia poniesie straty z tego tytułu, rolnik zostanie obciążony kwotą w wysokości jej równowartości.

Cukrownia zobowiązuje się uzgodnić z rolnikiem harmonogram dostaw i miejsce odbioru buraków i zapewnić kompleksową obsługę dostawy, w której skład wchodzi transport buraków z pola lub punktu przeładunkowego do miejsca gromadzenia, załadunek, rozładunek i wstępne doczyszczanie buraków oraz dowóz wysłodków do miejsca ich odbioru, chyba że będzie to nadmiernie utrudnione.

Miejsce odbioru buraków, sposób transportu i liczba dostaw w poszczególnych terminach zostaną uzgodnione przez cukrownię z rolnikiem w „Harmonogramie dostaw” na 21 dni przed rozpoczęciem dostaw, lecz nie później niż do 30 listopada. Transport buraków najczęściej jest organizowany przez cukrownię i wtedy ona ponosi odpowiedzialność za ładunek. Za dostawę zgodną z harmonogramem uważa się buraki dostarczone w terminie i ilościach ustalonych przez cukrownię z tolerancją ilościową 10 proc. lub jednego dnia po wyznaczonym terminie. Tolerancja ilościowa nie dotyczy wielkości kontraktacji ogółem.

Gdy transport buraków z pola rolnika organizuje cukrownia, rolnik zobowiązany jest uzgodnić z nią miejsce odbioru buraków przed załadunkiem na pojazdy transportowe. Miejsce to należy tak wybrać, aby przy wykorzystywanej technice załadunku, doczyszczania i transportu, możliwe było ich zwiezienie w każdej chwili.

Strony ustalają, że koszty załadunku, wstępnego doczyszczania buraków, transportu buraków i wysłodków stanowią koszt „kompleksowej obsługi dostawy”, który jest pokrywany w częściach równych przez rolnika i cukrownię. Rolnik ma obowiązek dopilnować prawidłowego załadunku buraków.

Jeżeli cukrownia, z własnej winy, nie odbierze buraków zgodnie z harmonogramem, zapłaci karę umowną.
Cukrownia zobowiązuje się do zapłacenia premii za pielęgnację pryzm buraków. Wypłacana jest ona za buraki dostarczone do cukrowni z pryzm okrytych specjalną włókniną, nabytą od cukrowni, według zaleceń służb surowcowych. Buraki cukrowe dostarczane po 20 listopada muszą pochodzić z pryzm zabezpieczonych przed wpływem złych warunków atmosferycznych. Aby uzyskać premię za okrywę pryzm, muszą być one okryte minimum siedem dni.

Zgodnie z instrukcją

Jakość dostarczonych buraków cukrowych musi odpowiadać wymogom określonym w instrukcji odbioru. Jeżeli tak nie jest, w szczególności dotyczy to korzeni porośniętych, przemarzniętych i odtajałych, cukrownia nie ma obowiązku ich odbioru.
Standardowa zawartość cukru w burakach wynosi 16 proc. Zawartość cukru będzie ustalona przez cukrownię na podstawie prób pobranych indywidualnie w momencie odbioru buraków. Koszty tego badania ponosi cukrownia.

Wymagania jakościowe buraków kupowanych przez Krajową Spółkę Cukrową

  • Korzenie powinny być świeże, zdrowe, o naturalnym, właściwym dla buraka cukrowego zabarwieniu i kształcie, nieporośnięte, prawidłowo ogłowione, wolne od pośpiechów i oczyszczone z nadmiaru ziemi, o masie nie mniejszej niż 0,1 kg i o zawartości cukru po 1 października nie mniejszej niż 14 proc.
  • Korzeń główny i korzenie boczne powinny być obcięte do średnicy 1 cm. Pozostałe drobne korzonki odrzucone.
  • Należy usunąć wszystkie nadpsute części korzenia i korzenie odtajałe.
  • Korzenie zamarznięte i nieodtajałe, bez objawów gnicia, będą przyjęte w ilościach, miejscach i terminach wskazanych przez cukrownię KSC.
  • Dostarczony do punktu odbioru surowiec nie może zawierać więcej niż 20 proc. zanieczyszczeń.
  • Niedopuszczalne jest zanieczyszczenie korzeni żużlem, odłamkami cegły, drewnem, znaczną ilością kamieni i innymi przedmiotami twardymi, korzeniami innych gatunków buraków i roślin, szczątkami zwierząt.
  • Jeżeli rolnik dostarczy korzenie buraka cukrowego nieodpowiadające powyższym warunkom, cukrownia KSC może odmówić ich przyjęcia.

Źródło: "Farmer" 17/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.