PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Areał uprawy buraka w tym roku szacowany na ok. 250 tys. ha

Areał uprawy buraka w tym roku szacowany na ok. 250 tys. ha
Kończą się siewy buraka cukrowego, burak zaczyna wschodzić, fot. A. Kobus

Kończą się siewy buraka cukrowego. Według szacunków specjalistów powierzchnia uprawy tego gatunku wyniesie ok. 250 tys. ha, czyli zbliżona będzie do roku poprzedniego. Na razie nie pojawiają się informacje o stratach z powodu wymarznięć, chociaż była taka obawa w związku z ochłodzeniem w pierwszej dekadzie kwietnia.



- W warunkach średnich plonów ok. 600 dt/ha zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 15 mln t, co umożliwi produkcję 2,0-2,2 mln t cukru. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia i duże ilości cukru będą eksportowane. Równocześnie import utrzyma się na relatywnie niskim poziomie – wynika z najnowszego raportu „Rynek cukru – stan i perspektywy” przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zdaniem ekspertów, popyt na cukier zmniejszy się o ok. 1,5 proc. i wyniesie 1650 tys. t, co będzie wynikiem przedłużających się ograniczeń w funkcjonowaniu poszczególnych gałęzi gospodarki narodowej w związku z pandemią COVID-19, a także spodziewane spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu produktów o dużej zawartości cukru w składzie.

– W przypadku gospodarstw domowych prawdopodobny jest spadek popytu na słodzone napoje wraz ze wzrostem cen spowodowanym wprowadzeniem w 2021 r. „opłaty cukrowej” – uważa autor publikacji Piotra Szajner.

Przypomina on wyniki minionej już kampanii cukrowniczej 2020/2021, która była szczególna, gdyż w związku z pandemią wywołaną przez COVID-19 zarówno plantatorzy, jak i przemysł cukrowniczy funkcjonowali w restrykcyjnych uwarunkowaniach, których podstawą były liczne ograniczenia i działania zapobiegawcze rozprzestrzenianiu się pandemii.

– Plantatorzy i przemysł cukrowniczy byli dobrze przygotowani do sytuacji epidemiologicznej w poszczególnych regionach kraju, gdyż kampania cukrownicza przebiegała bez większych trudności i przestojów w produkcji – zauważa.

Według Związku Producentów Cukru w sezonie 2020/2021 produkcja cukru w Polsce wyniosła 1987,1 tys. t i była o 3,8 proc. mniejsza niż w sezonie 2019/2020.

– Spadek produkcji wystąpił w warunkach większych zbiorów buraków cukrowych, które ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w okresie kampanii charakteryzowały się niskim wydatkiem cukru. W 2020 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wzrosła o 4,1 proc. do 251,3 tys. ha, a średni plon korzeni zwiększył się o 4,8 proc. do 595 dt/ha. Zbiory buraków cukrowych wyniosły 14956 tys. t i były o 9,1 proc. większe niż w sezonie poprzednim – czytamy w raporcie.

Szajner przypomina, że buraki cukrowe wykazywały niską polaryzację (15,53 proc.), wobec 16,93 proc. w kampanii 2019/2020, a średni wydatek cukru w omawianym okresie spadł z 14,99 do 13,44%. W rezultacie technologiczny plon cukru wyniósł 7,9 t/ha, wobec 8,6 t/ha w sezonie poprzednim.

– Proces koncentracji uprawy buraków cukrowych uległ przyspieszeniu. Liczba plantatorów w 2020 r. zmniejszyła się o 1,3% do 30,2 tys. W związku z większym areałem uprawy buraków cukrowych powierzchnia średniej plantacji wzrosła do 8,3 ha. Baza surowcowa krajowego przemysłu cukrowniczego charakteryzuje się nadal bardziej rozdrobnioną strukturą niż u głównych konkurentów z UE-14. W 2020 r. nie wystąpiły zmiany strukturalne w przemyśle cukrowniczym. Buraki cukrowe były przetwarzane w 17 cukrowniach, które funkcjonują w strukturach czterech koncernów cukrowniczych. Według wstępnych danych GUS, średnia cena skupu buraków cukrowych w 2020 r. spadła o 3,7 proc. do 10,19 zł/dt – wynika z raportu „Rynek cukru”.

Co ważne, zdanie ekspertów Instytutu, głównym czynnikiem determinującym spadek cen skupu była przede wszystkim niższa zawartość cukru w dostarczanym do zakładów surowcu. W 2020 r., według danych ARiMR, stawka płatności do powierzchni uprawy buraków cukrowych w 2020 r. wyniosła 1516 zł/ha, wobec 1524,18 zł/ha w 2019 r.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Jan 2021-04-21 16:38:05
    250 tys. ha to są optymistyczne dane przedstawiane przez cukrownie. Realnie to będzie nie więcej niż 200 tys. ha i przy już istniejących opóźnieniach w wegetacji średni plon nie będzie wyższy niż 500 t/ha co daje 10 mln ton buraka. Z tego można otrzymać 1,4 mln ton cukru czyli mniej niż krajowa konsumpcja.
  • Rumun 2021-04-21 15:49:51
    Miałem 1ha kukurydzy na1-klasie. Skosilem zawiozłem dostałem 9 tyś. Na polu byłem w sumie może 5 godzin w roku. Przebijecie to cukrownicy.
    • Sasza 2021-04-21 17:10:37
      Ja miałem hektar kukurydzy na 1 klasie, dziki zniszczyły oprawę i zebrałem 2.5 tony z ha
  • Lutek 2021-04-21 13:56:01
    Myślę o przyszłych zasiewach. Jeszcze zmniejszyć areał, czy dać sobie spokój. Buraki cukrowe to prawie wolontariat. A podobno może być jeszcze gorzej (wycofywane substancje czynne, drogie nawozy, paliwo, spadające spożycie cukru). Jedyne małe plusiki w tym "biznesie" to dobre stanowisko w zmianowaniu, dodatkowa dopłata do hektara, wysłodki za darmo (mokre lub suche melasowane).
  • Osa 2021-04-21 10:30:04
    Dopiero idą mrozy a burak już na wierzchu
  • Bob 2021-04-21 10:29:43
    U mnie sporo rolników zrezygnowało z buraka ja osobiście zmniejszyłem areał więc nie wiem skąd te dane

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.254.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    KONTAKT24

    Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

    DODAJ PLIKI

    Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

    W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

    Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.