Panujące obecnie wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi błyszczki jarzynówki Autographa gamma L motyla, którego gąsienice uszkadzają plantacje buraków. Żarłoczne gąsienice błyszczki jarzynówki niszczą blaszkę liściową, wygryzają dziury i pozostawiają jedynie unerwienie. Występując licznie prowadzą do gołożerów, silne uszkodzenia powodowane przez gąsienice skutkuje spadkiem plonu cukru.

Gąsienice błyszczki jarzynówki są zielone do barwy jasnożółtej, maja trzy pary odnóży i po bokach wzdłuż ciała delikatny jasnożółty pasek. W uprawach, należy obserwować brzegi pól, gdyż tam w pierwszej kolejności pojawia się szkodnik. Próg ekonomicznej szkodliwości błyszczki jarzynówki to: 5-8 gąsienic na 1m2 lub 25 roślin z objawami żerowania.

Do walki ze szkodnikami w temperaturach powyżej 20°C wykorzystuje się preparaty z grupy fosforoorganicznych. W obecnych warunkach można też zastosować gotowe mieszaniny z chloronikotynolami (tiachlopryd). Dodatek substancji z grupy chloronikotynoli pozwala na zastosowanie preparatu w podwyższonej temperaturze, powyżej 18°C.

Preparaty stosowane przeciwko mszycom, które obecnie także widoczne są w burakach, oparte o substancję czynną dimetoat będą zmniejszać populację błyszczki jarzynówki. Populację szkodnika zmniejszają też preparaty zawierające chloropiryfos (działa gazowo) stosowane przeciwko śmietce, przy czy termin zwalczania śmietki minął.

Dla upraw buraka zarejestrowane preparaty oparte o dimetoat to: Danadim 400 EC, Diego 400 EC, Hunter S 400 EC, Insektor 400 EC, Markiz 400 EC, Rodan S 400 E, Rogor 400 EC. Preparaty na bazie chloropiryfosu: Dursban Delta 200 CS, Pyrinex 480 EC.