PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Buraki bez pługa

Zastąpienie tradycyjnej uprawy pola pod buraki cukrowe uprawą w mulcz z gorczycy lub słomy pozwala ograniczyć koszty poprzez wyeliminowanie wykonywania orki przedzimowej. Jednocześnie można liczyć na zwiększenie plonów. Wymaga jednak stosowania specjalistycznego siewnika do siewu buraków.



W związku z reformą rynku cukru i znacznym obniżeniem cen skupu buraków już od tego roku rolnicy muszą poszukiwać sposobów ograniczenia kosztów uprawy. Jednym z najbardziej energochłonnych zabiegów przygotowujących rolę jest głęboka orka przedzimowa. Obecnie poszukuje się innych sposobów uprawy roli, które pozwoliłyby zrezygnować z  przeprowadzania tego zabiegu. W ubiegłym roku koncern Suedzucker przeprowadził w trzech miejscowościach doświadczenie z różnymi wariantami uprawy gleby pod buraki.

Badano w nim trzy warianty uprawy pola po zbiorze przedplonu:  mulcz z gorczycy, mulcz słomiany i uprawę tradycyjną. W wypadku mulczu z gorczycy wysiano na ściernisko nawozy fosforowo-potasowe, które wymieszano z glebą za pomocą agregatu ścierniskowego. Pod koniec sierpnia wysiano gorczycę (odmianę mątwikobójczą) i pole pozostawiono do wiosny. Uprawę przedsiewną wiosną wykonano broną aktywną, która zniszczyła resztki gorczycy oraz przygotowała pole do siewu buraków. Siew przeprowadzono siewnikiem z krojami talerzowymi.

W wariancie z mulczem słomianym rozdrobnioną i rozrzuconą po polu słomę wraz z nawozami fosforowo-potasowymi wymieszano z glebą agregatem ścierniskowym. Podobnie jak w wypadku mulczu z gorczycą wiosną zastosowano bronę aktywną, a siew wykonano siewnikiem z krojami talerzowymi.

W wariancie z uprawą tradycyjną po zbiorze zbóż wykonano podorywkę. Jesienią wysiano nawozy fosforowe oraz potasowe i wykonano orkę przedzimową. Wiosną wykonano uprawę przedsiewną i siew buraków. We wszystkich wariantach uprawowych przed wykonaniem uprawy przedsiewnej rozsiano nawozy azotowe. Chwasty zniszczono, stosując posiewnie, a przed wschodami buraków, Roundup.

Polowa zdolność wschodów (procentowa ilość wschodów roślin w stosunku do liczby wysianych nasion) po 21 dniach od siewu była najwyższa w wypadku mulczu z gorczycy (70 proc.). Gorzej wypadły pod tym względem mulcz ze słomy i uprawa tradycyjna (po 59 proc.). Po 28 dniach od siewu różnice pomiędzy mulczem z gorczycy i uprawą tradycyjną zatarły się i wyniosły ponad 80 proc. Nieco gorzej wypadł mulcz ze słomy (ok. 77 proc.).

Końcowa obsada roślin przed zbiorem była najwyższa w wypadku mulczu z gorczycy (114 tys. roślin na hektar). Dla pozostałych wariantów obsada roślin była znacznie mniejsza i wynosiła 105 tys. na hektar.

Zróżnicowanie uprawy przedsiewnej wpłynęło na plon korzeni i zawartość cukru. Najwyższe plony korzeni uzyskano, wysiewając buraki w mulcz z gorczycy (66 t z hektara) i ze słomy (64 t z hektara), a najniższe przy uprawie tradycyjnej (58 t z hektara). Zawartość cukru w korzeniach zebranych ze wszystkich wariantów wynosiła ok. 19 proc. Plon cukru był największy przy zastosowaniu mulczu z gorczycy (11 t z hektara), a nieco mniejszy przy mulczu ze słomy (10,6 t z hektara). Najmniej cukru uzyskano przy zastosowaniu tradycyjnej uprawy, bo zaledwie 9,5 t z hektara.

Uprawa buraków w mulczu (szczególnie z gorczycy) pozwoliła uzyskać wysokie plony korzeni o wysokiej zawartości  cukru, wyższe nawet niż w wypadku uprawy tradycyjnej. Jednocześnie udało się w ten sposób znacznie ograniczyć koszty uprawy. Ten typ uprawy powinien być jednak stosowany przede wszystkim w rejonach narażonych na erozję wodną, bo resztki roślin pokrywające powierzchnię pola chronią wierzchnią warstwę gleby przed zmywaniem.

System ten wymaga wykorzystania siewnika o krojach talerzowych, więc może być zastosowany przede wszystkim na większych powierzchniach w gospodarstwach, które stać na zakup takiego siewnika.

Źródło "Farmer" 06/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    KONTAKT24

    Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

    DODAJ PLIKI

    Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

    W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

    Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.