Komisja Europejska w raporcie dotyczącym rozwoju rynków rolnych w latach 2018 – 2030 prognozuje 5 proc. spadek konsumpcji cukru. W odpowiedzi na potrzebę zmniejszenia spożycia cukru organizacja Savanna Ingredients w ramach firmy Pfeifer & Langen proponuje alternatywne wykorzystanie cukru buraczanego.

Propozycja obejmuje celobiozę i allulozę, jako substancje słodzące. Są one produkowane z cukru buraczanego w procesach enzymatycznych.

Celobioza to produkt hydrolizy celulozy. Alluloza ma właściwości i funkcje, jak konwencjonalny cukier, 70-proc. siłą słodzącą i "0 kalorii". Nadaje się do niskokalorycznych napojów, preparatów owocowych lub delikatesowych. Wielofunkcyjność komórki węglowodanowej, której właściwości są podobne do właściwości laktozy, może pozwolić np. na zastosowanie w segmencie probiotyków w żywieniu zwierząt.