Cukrownie w Sainte-Emilie i Erstein powinny przetworzyć po 2000 hektarów buraków więcej każda, a zakład w Fontaine-le-Dun powinien zagospodarować zbiory buraków z kolejnych 3000 hektarów. Prezes grupy już zaproponował rolnikom perspektywę wyższych wynagrodzeń „ponad 28 euro/t”.

Spółka zależna Südzucker działająca we Francji zamierza powiększyć obszar uprawy o 2000 hektarów i chce zagwarantować plantatorom, co najmniej cenę 25,31 euro/t za wszystkie zakontraktowane buraki.

Firma niedawno zamknęła dwie z czterech cukrowni. Według dyrektora generalnego w ciągu ostatnich dwóch lat w pozostałe lokalizacje zainwestowano ponad 25 milionów euro. Dzięki modernizacji zakładów udało się obniżyć zużycie energii i ograniczyć o jedną czwartą emisję CO2 na tonę cukru.