Zakończenie kampanii planowane jest pod koniec II dekady stycznia Uzyskane przez plantatorów plony buraków i cukru z 1ha ( z dotychczas rozliczonych dostaw) w sezonie 2018/2019 są niższe (nawet o 10-15 t surowca z ha mniej) niż w sezonie ubiegłym (z wyjątkiem Glinojecka, gdzie średnie plony cukru są wyższe) – czytamy na stronie LIZ, Doradztwa Rolniczego w Uprawie Buraka Cukrowego.

W poszczególnych rejonach plantacyjnych plony przedstawiają się następująco:

• Glinojeck: Średni plon korzeni– 60,1 t/ha, plon biologiczny cukru 10,2
• Gostyń – plon korzeni – 60,2 t/ha, plon biologiczny cukru 10,8t/ha
• Miejska Górka - plon korzeni – 54,1 t/ha, plon biologiczny cukru 9,7t/ha
• Środa Wielkopolska plon korzeni – 55,6 t/ha, plon biologiczny cukru 9,6/ha

Wyniki z zeszłego roku odnajdziesz >>> tutaj