PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy burak jest słodszy?

Kiedy burak jest słodszy?
Zawartość sacharozy w dużym stopniu uzależniona jest od warunków atmosferycznych panujących w okresie wegetacji roślin

Burak cukrowy jest jedną z najbardziej wymagających roślin rolniczych. Koncentracja sacharozy w korzeniach, jak i plon cukru z ha w dużym stopniu zależą od działań plantatora.



Zagadnienie analizowane jest od wielu dziesięcioleci w aspekcie agronomicznym, fizjologicznym i genetycznym. Gromadzenie sacharozy w korzeniach buraka cukrowego ma bowiem charakter wieloaspektowy. Generalnie można wyróżnić czynniki niezależne od plantatora i te, na które ma on wpływ.

Czynniki niezależne

Zawartość sacharozy w dużym stopniu uzależniona jest od warunków atmosferycznych panujących w okresie wegetacji roślin. Na szybkie jej gromadzenie korzystnie wpływa panująca pod koniec lata ciepła i słoneczna pogoda oraz umiarkowane warunki wilgotnościowe. Bardzo duży wpływ na zawartość cukru ma ilość godzin słonecznych we wrześniu i październiku. W końcowym okresie wegetacji roślin niższe temperatury panujące nocą sprzyjają zwiększeniu koncentracji cukru w korzeniach, ograniczając jednocześnie przyrost masy liści. Przyjmuje się, że w okresie od połowy sierpnia do połowy października roślina buraka cukrowego może wyprodukować 1-1,5 g cukru dziennie.

Burak najsprawniej gromadzi cukier w okresie jesiennym, jednak ważny jest również pozostały okres wzrostu i rozwoju. Na zawartości sacharozy korzystnie wpływają też słoneczny kwiecień sprzyjający szybszemu ogrzaniu gleby oraz opady w ilości pokrywającej zapotrzebowanie roślin na wodę w czerwcu, lipcu i sierpniu. Panująca w okresie letnim długotrwała susza wpływa ujemnie. Jest to szczególnie widoczne wtedy, gdy po okresie suszy występują obfite opady w okresie jesiennym. Dochodzi wówczas do bujnego odrastania liści kosztem sacharozy zgromadzonej w korzeniu. Jej zawartość spada wówczas poniżej 16 proc.

Czynniki zależne

Jest ich wiele: jakość gleby, przedplon, nawożenie, dobór odmiany, ochrona plantacji przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Niektóre z nich mają charakter wymogu ogólnego, np. jakość gleby, a inne jak np. nawożenie warunkowane są indywidualną decyzją plantatora.

Roślina ta odznacza się wysokimi wymaganiami glebowymi. Najlepiej pod jego uprawę nadają się gliny lekkie i średnie, a także piaski gliniaste i glina ciężka. Najczęściej są to gleby kompleksu pszennego i żytniego bardzo dobrego oraz żytniego dobrego. Powinny być one w bardzo dobrej kulturze i charakteryzować się:

  • głęboką warstwą orną,
  • wysoką zawartością próchnicy,
  • dużą zasobnością w składniki pokarmowe i wodę,
  • odczynem zbliżonym do obojętnego (pH 6,0–7,2),
  • wyrównaną strukturą w całym profilu (brak podeszwy płużnej),
  • odpornością na zamulenia i zbrylenia.

Na tym samym polu burak cukrowy nie powinien być uprawiany częściej niż raz na 4 lata. Częstsza uprawa prowadzi do tzw. wyburczenia polegającego na zmniejszeniu się urodzajności gleby poprzez negatywne zmiany w jej stanie biologicznym (wzrost zagrożenia mątwikiem burakowym, zgorzelą siewek, chwościkiem buraka, ramulariozą), fizycznym i chemicznym.

Burak najczęściej jest uprawiany po roślinach zbożowych, co umożliwia wykonanie pełnej uprawy pożniwnej, wapnowanie, wysiew międzyplonów bądź nawożenie obornikiem; coraz częściej uprawiany jest też po kukurydzy. Niekorzystnymi przedplonami są ziemniak uprawiany na oborniku, koniczyna, lucerna. Po ziemniaku w glebie pozostaje dużo larw szkodników, szczególnie drutowców, które uszkadzają siewki buraka. Buraki uprawiane po koniczynie zawierają mało cukru, a dużo związków melasotwórczych. Natomiast lucerna pozostawia glebę przesuszoną, a duża masa przyoranych korzeni utrudnia przygotowanie roli do siewu.

Jednym z ważniejszych czynników decydujących o plonie buraków i ich wartości technologicznej jest nawożenie. Niedobór składników pokarmowych w glebie powoduje straty w plonie korzeni i cukru. Naturalna zasobność gleby nie wystarcza do uzyskania wysokich plonów o dobrej wartości technologicznej. Rozliczne wyniki doświadczeń wskazują na kluczową rolę azotu i potasu w gromadzeniu cukru. Muszą być one jednak dostarczane wraz z szeregiem innych pierwiastków, jak: fosfor, magnez, siarka, bor, miedź, mangan, cynk.

Ważnym czynnikiem jest odmiana. Ich wybór jest bardzo szeroki. W zależności od genotypu charakteryzują się one różnym tempem wzrostu i gromadzenia sacharozy. Stąd dzielone są na 3 typy użytkowe:

  • cukrowy – symbol „C” – charakteryzujące się wysoką zawartością cukru, niską zawartością melasotworów i niskim plonem korzeni. Korzystną cechą tego typu jest wcześniejsze osiąganie dojrzałości technologicznej. Do zbioru buraki cukrowe nadają się w początkowej fazie kampanii;
  • normalny – symbol „N” – łączą cechę średniej lub wyższej jakości przerobowej i przynajmniej średnich plonów. Mają one największe znaczenie w cukrownictwie;
  • plenny – symbol „P” – charakteryzują się relatywnie niską zawartością cukru, dużymi plonami korzeni i cukru. Odmiany te nadają się do późnego zbioru, ponieważ w momencie wydłużenia wegetacji poprawiają swoje parametry jakościowe.

Jednym z podstawowych warunków uzyskania wysokiego plonu cukru jest utrzymanie plantacji w stanie wolnym od chwastów, chorób i szkodników przez cały okres wegetacji. Aby skutecznie i efektywnie prowadzić plantację, decyzje o terminie wykonania poszczególnych zabiegu, doborze preparatu, wielkości dawki należy za każdym razem podejmować na podstawie obserwacji polowych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • Byczek 2021-09-27 06:35:58
    Jak ma się układy w cukrowni
  • Michał 2021-09-26 13:20:07
    Ja tam nie narzekam na opłacalność buraka zbieram ok 70t/h przy cukrze min.16, za dobre buraki płacą
    • Deer 2021-09-26 14:28:44
      Gdzie za buraki dobrze płacą? A może z kalkulatorem jesteś na bakier?
    • Jarosek 2021-09-26 16:48:52
      To chyba lepiej mieć 7 ton pszenicy po 1000 zł niż te 70 ton buraka po 100 zł.
      • Kaszanka 2021-09-27 07:20:01
        Po tysiac masz wyjatkowo teraz cwaniaczku bo rok temu sprzedales po 700-800 moze przy najlepszych wiatrach. No i jest platnosc do burakow. Ale nikt do siania nie zmusza.
      • Vice 2021-09-27 08:34:31
        Ta płatności to akurat za wykopanie i herbicyd. Zabawa w błocie, ziemia upieprzona, okrywanie, drogi siadają. Chcesz to sobie siej.
      • Jarosek 2021-09-27 09:09:03
        Kaszanka Pszenicę z roku poprzedniego też sprzedałem po 1000 zł przypomnij sobie ceny z wiosny? No i przypomnij te słynną polaryzację 14-15% jak skroili plantatorów. Plantacje buraków zarośnięte chwastami wysypują nasiona na kolejne lata. Pole zniszczyłeś sobie strukturę jak przyjechali Ci kopać w listopadzie a potem zebrałeś 2 tony jarej. A tak rzepak i po nim pszenica i święty spokój.
      • Polaryzator 2021-09-27 18:50:46
        @Jarosek - wytłumacz nierolnikom, co znaczy że 15% cukru było spolaryzowane? Polaryzacja była pozioma czy pionowa? Może polaryzacja była w kierunkach geograficznych? Jeśli tak to 15% było spolaryzowane w kierunku północ południe, czy wschód zachód? A może było spolaryzowane w kierunkach pośrednich?
      • Jarosek 2021-09-27 20:31:14
        Polaryzator zadzwoń do swojego inspektora to Ci wytłumaczy jak nie rozumiesz. Ja nie mam czasu tłumaczyć tumanowi. Ale widać że poszło w Punkt i boli taka niska polaryzacja. Jeszcze pochwalcie się burakami nad plan za pół darmo co oddajecie powyżej zakontrakowanemu limitowi przeważnie powyżej 60 ton bo ja za pszenicę każdy kilogram dostaje tyle samo w pierwszej cenie a nie za pół darmo.
  • Marek 2021-09-26 13:14:12
    Gdzie można sprawdzić jaka jest polaryzacja?
  • Scrapi 2021-09-26 12:33:24
    Burak byłby jeszcze słodszy jakby za niego płacili
  • Jacek a 2021-09-26 12:25:28
    Należy brać próby komisyjnie na polu i badać w niezależnych laboratoriach. Wynik można wtedy porównać z tym wynikiem z cukrowni.
    • Dariusz 2021-09-27 09:13:55
      Robiłeś tak ? I jakie wyszły różnice ?
      • Jacek a 2021-09-27 21:15:57
        Połowa pryzmy poszła do jednej cukrowni, a druga połowa do drugiej cukrowni. Różnica 3%
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.