Według KE,  od października 2021 r. do 23 lipca 2022 r. UE sprowadziła łącznie 1,103 mln ton cukru z krajów trzecich. Z tego łącznie 336 tys. ton cukru zostało objętych umowami o partnerstwie gospodarczym (EPA) i inicjatywą „wszystko oprócz broni” (EBA).

W międzyczasie wykorzystano tylko 15 proc. unijnych kwot cukru w ​​ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO) z dostawą 107 tys. ton. Z tego 72 tys. ton cukru pochodziło z kwoty przeznaczonej dla Brazylii ze stawką celną 11 euro/t.

W okresie objętym przeglądem wykorzystano 56 proc. „kwot bałkańskich”, w ilości 101 tys. ton cukru, a jedynym dostawcą była Serbia.

Jednak w okresie od 1 stycznia do 22 lipca 2022 r. wykorzystano 58 proc. unijnych kwot importowych cukru dla Ameryki Środkowej, Kolumbii, Peru i Panamy na bieżący rok kalendarzowy w ilości 181 tys. ton, z czego 135 tys. ton pochodziło z Ameryki Środkowej i 44 tys. ton z Kolumbii.

Dostarczono tylko jedną piątą odpowiedniej kwoty dla Republiki Południowej Afryki, czyli 30 tys. ton cukru i 45 proc. z 9 tys. ton dla Ukrainy. Natomiast kontyngenty przywozowe dla Ekwadoru i Wietnamu pozostały niezmienione.

Jak podała Komisja Europejska, wspólnotowy import cukru w ​​ciągu tego sezonu został skompensowany do 23 lipca przez eksport wynoszący 699 tys. ton cukru; było to 74 tys. ton, czyli o 11,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku? Francja nadal była głównym eksporterem cukru.