PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niska zawartość cukru w buraku - co poszło nie tak?

Niska zawartość cukru w buraku - co poszło nie tak? Fot; A. Kobus

Zbiory buraka cukrowego nadal trwają. Powoli jednak można podsumować sezon dla tej uprawy. Czy był on dobry? Niestety póki co wyniki rozczarowują.



Choć plantacje z powodu nie najgorszego rozkładu opadów wyglądały w czasie sezonu dość dobrze, to jednak bardzo często wyniki końcowe rozczarowują plantatorów. Powód - wyjątkowo niski cukier (póki co w okolicach 14-15 proc.) – to zdecydowanie mniej niż średnia uzyskiwana w poprzednich sezonach.

Rozczrowaniem są także plony. Dla wielu plantatorów są one jedynie nieznacznie wyższe od tych, które uzyskiwano w suchym roku ubiegłym. Co w takim razie poszło nie tak? Czynników można wskazać wiele. Zapytaliśmy o to Krzysztofa Nykla prezesa Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. 

-Zawartość cukru w burakach jest na tę chwilę dramatycznie niska, średnia za wrzesień to ok. 15 %. Niestety parametr ten nie przyrasta tak jak w latach ubiegłych. Są rejony plantacyjne, w których średnia wynosi nieco powyżej 14%, często niestety zdarzają się dostawy z polaryzacją jeszcze niższą. Głównych przyczyn takiego stanu należy dopatrywać w warunkach pogodowych, niekorzystnym rozłożeniu opadów oraz w szkodach spowodowanych przez chwościka buraka. W lipcu i pierwszej połowie sierpnia buraki nie otrzymały odpowiedniej ilości wody. Opady pod koniec sierpnia i we wrześniu sprawiły, że gwałtownie zaczęło odbudowywać się ulistnienie zniszczone przez chwościka. To, które obecnie obserwujemy na bardzo wielu plantacjach to nowe liście, wciąż jeszcze się rozbudowujące. Stąd dodatkowe ograniczenie przyrostu zawartości cukru w korzeniach i niska jakość soku, pomimo powolnego przyrostu masy korzeni. Obecnie buraki, przy sprzyjającej słonecznej pogodzie i chłodnych nocach, powinny gromadzić cukier w korzeniach. Niestety takich warunków w większości rejonów Polski obecnie nie obserwujemy - tłumaczył dla farmer.pl Krzysztof Nykiel. 

Nasuwa się zatem pytanie co z opłacalnością buraka cukrowego?

Przyszłość tej uprawy nie napawa optymizem. Cena za surowiec niestabilna. W dalszej perspektywie nieznane są losy płatności do buraka cukrowego. Na branże mogą także wpływać regulacje wprowadzające opłatę cukrową (zwaną także podatkiem od cukru lub podatkiem cukrowym). Przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2021 r. co z pewnością finalnie wkrótce odczują także plantatorzy buraka.

Martwią także kurczące się zasoby substancji czynnych dozwolonych w tej uprawie. Wycofano desmedifam, wszystko wskazuje na to, że wkrótce zostanie wycofany także fenmedifam oraz chlorydazon. To sprawi, że wiele powszechnie stosowanych programów odchwaszczania buraka będzie musiało zniknąć z praktyki rolniczej. Co więcej znika epoksykonazol i na cenzurowanym są także pozostałe triazole. Oznacza to, że do ochrony buraka przed chwościkiem zostanie jedynie garstka preparatów, co nie wróży dobrze w kontekście zarządzania ryzykiem odporności tego patogena na dostępne substancje czynne. Rośnie także znaczenie wielu szkodników w tej uprawie. Ochrona staje się nie tylko trudniejsza, ale także mniej skuteczna. Do tego jeszcze powinniśmy dodać obserwowane już  zmiany klimatu i coraz częstsze występowanie takich zjawisk jak: susze, nawalne deszcze, gradobicia, przymrozki wiosenne czy efekt działania erozji wietrznej. To  wszystko negatywnie wpływa na opłacalność tej uprawy.

Taka to niestety gorzka prawda o buraku cukrowym.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (33)

  • fred 2020-10-26 17:53:17
    Podobno na cukrowni Werbkowice plantator zrobił próbę cukru i wyszła nie 13 a ponad 18, gość zrobił podobno jakąś awanturę ,że był policja . co chodzi o zrobienie tej próby to czy ktoś wie gdzie można taka zrobić .
  • Barbara 2020-10-16 15:45:07
    Cukrownie jak corocznie kroją rolników aż miło wystarczy popatrzeć każda robi skup dwa miesiące a cała fabryka żyje cały rok ;premie nagrody wczasy ,inwestycje .Są jeszcze związki opłacane przez rolników tylko niech ktoś napisze komu pomogły chyba tylko sobie wystarczy przeczytać umowę tylko zawsze na korzyść cukrowni. Czy kiedy kolwiek związkowcy zrobili w niezależnych certyfikowanych labolatoriach zawartość cukru .
  • Mark 2020-10-15 09:35:03
    Waga w dobrzelinie oszukuje około 3t na zestawie
    • Tomek 2020-10-18 21:50:11
      Na jakiej podstawie tak piszesz ? Masz dowód na to ?
  • Waldemar 2020-10-14 22:31:45
    Panowie nic z tego nie będzie,kurs euro jest wysoki to surowiec robi się drogi,a żeby był taki to trzeba zrobic odpowiednia popularyzację i zanieczyszczenia i bedzie git,ale poresztą macie związki plantatorow niech was bronią.
  • Plantator 2020-10-14 21:54:32
    BZDURA- Cukier jest i to większy niż Wam mówią nawet do 20%. W cukrowni w Kluczewie wyniki niezależne różnią się nawet o 5%. Kłamią was. Problem.jest taki ze malo instytucji bada cukier w buraku a rolnicy nie maja wiedzy gdzie badać
    • Rolnik 2020-10-15 15:28:01
      Ciekawe skąd te 20%, dlaczego nie 25%?. Przecież, gdyby mnie ktoś okradł o 5%, to zleciłbym laboratorium zbadanie polaryzacji i poszedłbym do sądu. Są związki plantatorów? I nic nie mówią ? Nie dają do laboratoriow, nie zlecają audytów urządzeń cukrowni?
      • zbigi 2020-10-23 09:39:45
        w jaki sposób badają zawartość cukru? Refraktometr czy inna metoda?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 5.45.207.147
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.