Według danych Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, powierzchnia uprawy buraka cukrowego w latach 2017-2021 wynosiła średnio 242 tys. ha, w roku 2021 odnotowano lekki wzrost – zasiewy wynosiły 250 tys. ha. W tym roku, jak podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, plantacje buraka cukrowego w kraju, obejmowały areał ponad 221 tys. ha, mamy więc kolejny spadek. Czy w przyszłym sezonie, w związku z podwyżką cen buraka cukrowego, możemy oczekiwać wzrostu powierzchni? Opłacalność uległa poprawie, może więc spowoduje to większe zainteresowanie produkcją buraka cukrowego.

Decydując się na siew, warto już w tym momencie postawić na dobór odmiany, na kolejny sezon. Bowiem często zdarza się, że odmiany „popularne” dość szybko wychodzą z oferty cukrowni.  

Odmiany buraka cukrowego rekomendowane przez KGS

Plantatorzy koncernu, mogą wybierać odmiany pochodzące z 9 hodowli. Wszystkie odmiany są zarejestrowane w naszym kraju i wpisane do Krajowego Rejestru.

Spośród dostępnych odmian, Attut i Fronta, odznaczają się szeroką tolerancją na agrofagi (patogeny chorobotwórcze i nicienie), a szczególnie wysoką odporność na chwościka buraka, znajdziemy pośród odmian Adelka KWS i Viola KWS. Oprócz odmian z poniższej listy, do zamówienia dostępne będą również odmiany w systemie Conviso Smart: BTS Smart 9635, Smart Gladiata KWS, oraz Kipunji Smart.

Firma Odmiana

Odporność deklarowana

w COBORU

Betaseed

BTS 1125N Rh, N
BTS 1985 Rh
BTS 3865 Rh, Cr
DLF Beet Seeds

Everest Rh, N, Cr
Lumos Rh, Cr
Pacific Rh, Cr
Florimond Desprez FD Benji Rh, N
FD Junon Rh, N
Hilleshog Attut Rh, Cr, N, A
Fronta Rh, N, Cr, A
Valzer Rh, Cr, A
KHBC Fantazja Rh, Cr
Janulka Rh, Cr, N
Jaromir Rh, Cr
Mazovia Rh, Cr
Tradycja Rh, Cr
KWS Adelka KWS Rh, Cr+
Eliska KWS Rh, N, Cr
Rosselina KWS Rh, Cr
Viola KWS Rh, Cr+
SESV Golf Rh, Cr
Orlik Rh, A
Wojownik Rh, N, Cr
Strube Hubble Rh, Cr
Hubertus Rh, N
Pulitzer Rh, Cr, N
WHBC Jagiellon Rh, Cr
Klara Rh
Zagłoba Rh

źródło: Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

*N – tolerancja na mątwika burakowego, *Cr – odporność na chwościka, *Rh - odporność na rizomanię, *A - tolerancja na Aphanomyces cochloides