Związek przypomina, że po niskich plonach buraka uzyskanych w roku gospodarczym 2018/2019 r. prognozuje się równowagę pomiędzy importem i eksportem cukru - 1,7 mln t (wzrost importu o 32 proc. i spadek eksportu o 49 proc. w porównaniu do roku gospodarczego 2017/2018). Wysokie ceny spotowe cukru w porównaniu z cenami zapisanymi w kontraktach sprzyjają wzrostowi importu.

- W odniesieniu do roku gospodarczego 2019/2020 pierwsze szacunki wskazują na spadek powierzchni buraków cukrowych w o 4 proc. Powierzchnia buraków cukrowych w UE wynosi 1,67 mln ha. Prawie połowa spadku powierzchni to wynik zmniejszenia zasiewów we Francji (o 30 000 ha). Areał uprawy jest większy jedynie w Polsce (+ 2 proc.) – podaje KZPBC.

Jak informują, plantacje buraka cukrowego skorzystały z obfitych opadów deszczu na wiosnę 2019 r., w późniejszym terminie wzrost temperatury i nasłonecznienie powinny pozytywnie wpłynąć na wysokość plonów. Szacowany średni plon wynosi 74,9 t/ha, czyli średnio 6 t/ha więcej niż w poprzednim roku.

- Prognoza produkcji cukru na 2019/2020 wynosi 18,3 mln t (+ 4 proc. w porównaniu z rokiem gospodarczym 2018/2019), przy uwzględnieniu średniej zawartości cukru z ostatnich 5 lat – czytamy w raporcie.

Wynika z niego, że ceny białego cukru nadal utrzymują się na niskim poziomie. W kwietniu 2019 r. światowe ceny cukru to poziom 296 euro/t, cena w UE nieznacznie wzrosła do poziomu 319 euro/t, rok wcześniej cena wynosiła 362 euro/t. Rosnące od początku roku gospodarczego ceny spot w UE mogą oznaczać prawdopodobny wzrost cen zawieranych w ramach kontraktów w roku gospodarczym 2019/2020.

- Przewiduje się, że import do UE w roku gospodarczym 2019/2020 pozostanie stabilny na poziomie 1,7 mln ton. Biorąc pod uwagę obecnie niski poziom zapasów w UE oczekuje się, że eksport może spaść do 1,5 mln t (-12 proc.), ale będzie on silnie uzależniony od ostatecznej produkcji cukru w UE i zmiany cen cukru białego we Wspólnocie o na rynkach światowych – podają.

Źródło: KZPBC