PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Przechowywanie ziemniaka bez kiełkowania

Przechowywanie  ziemniaka bez kiełkowania
Bulwa ziemniaka, nawet po zbiorze, jest wciąż żywym organizmem, w którym zachodzą określone procesy fizjologiczne i biochemiczne

Od zeszłego roku działa unijny zakaz stosowania chloroprofamu jako substancji hamującej kiełkowanie bulw ziemniaka. W tej sytuacji utrzymanie optymalnych warunków temperaturowych i wilgotnościowych w przechowalni wydaje się najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.



Bulwa ziemniaka, nawet po zbiorze, jest wciąż żywym organizmem, w którym zachodzą określone procesy fizjologiczne i biochemiczne. Stworzenie nieodpowiednich warunków fizycznych do przechowywania skutkuje poważnymi stratami w ogólnej masie bulw. Przyjrzyjmy się, w jakim środowisku stan uśpienia bulw trwa najdłużej.

Zadbaj o odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza

Tuż po zebraniu bulw z pola ziemniaki powinny zostać posortowane w celu usunięcia zanieczyszczeń oraz porażonych bulw, które stanowią potencjalne źródło chorób bakteryjnych i grzybowych. W przechowalnictwie etap ten nazywa się suszeniem bulw.

Następnie, mniej więcej 1-2 tygodnie po trafieniu do przechowalni, ziemniaki przechodzą okres przygotowawczy do spoczynku, czyli tzw. dojrzewanie, w trakcie którego zachodzą jeszcze intensywne procesy oddychania i parowania, przez co ubywa nieco skrobi, wody oraz witamin. Naskórek korkowacieje, a uszkodzenia powstałe podczas zbioru goją się. Aby proces ten przebiegł prawidłowo i bez zbędnych zakłóceń, konieczne jest utrzymanie temperatury na poziomie 10-18oC oraz względnej wilgotności powietrza na poziomie 90-95 proc.

Kolejnym procesem, w który wkraczają bulwy w procesie przechowalniczym, jest schładzanie, którego głównym celem jest przygotowanie bulw do stanu spoczynku właściwego. Schładzanie trwa około trzech tygodni i polega na obniżeniu temperatury powietrza do 2-10oC (w zależności od odmiany i kierunku użytkowania ziemniaka) oraz utrzymaniu wilgotności powietrza na tym samym poziomie, co w poprzednim etapie.

Dopiero po blisko miesiącu od umieszczenia bulw w hali magazynowej ziemniaki wchodzą w fazę spoczynku właściwego. W przypadku odmian jadalnych optymalna temperatura przechowywania wynosi 4-6oC, sadzeniaków 2-4oC, ziemniaków przeznaczonych na przetwórstwo spożywcze 6-8oC, z kolei bulwy przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego najlepiej przechowuje się w temperaturze 2-4oC. Zalecana wilgotność powietrza to 85-90 proc. Długość stanu spoczynku jest cechą genetyczną i różni się w zależności od odmiany, jednak w przypadku utrzymania zalecanych parametrów przechowalniczych bulwy mogą być magazynowane nawet do ośmiu miesięcy.

Utrzymanie odpowiednich warunków fizycznych w hali magazynowej jest kluczowe dla zachowania jakości surowca. Przy niższej od zalecanej wilgotności powietrza bulwy szybko tracą wodę i więdną, z kolei przy wyższej wilgotności rozpoczynają się procesy gnilne. Temperatura powietrza ma istotny wpływ na intensywność procesu oddychania bulw – przy zbyt wysokiej temperaturze bulwy prowadzą bardziej intensywny proces oddychania, co skutkuje ubytkiem masy i stratami związanymi z gniciem. Zbyt niska temperatura jest wyjątkowo niekorzystna szczególnie dla ziemniaków przeznaczonych do spożycia lub przetwórstwa spożywczego, ponieważ prowadzi do obniżenia walorów smakowych i wzrostu zawartości cukrów redukujących.

Jeśli nie chloroprofam, to co?

W tym roku wielu hodowców ziemniaka może mieć problem z przechowywaniem bulw w związku z wycofaniem w zeszłym roku preparatów opartych na chloroprofamie – substancji ograniczającej kiełkowanie. W zamian producenci środków ochrony roślin proponują inne inhibitory oparte na substancjach naturalnych, takich jak: hydrazyd maleinowy w postaci soli cholinowej, olej z mięty zielonej, olejek pomarańczowy czy 1,4-dimetylonaftalen.

Szczególnym zainteresowaniem cieszy się olejek pomarańczowy, który zapobiega kiełkowaniu nawet przez trzy tygodnie (jak na naturalny inhibitor to bardzo długo). Jego ogromną zaletą jest brak okresu karencji – ziemniaki mogą być dostarczane do sprzedaży zaraz po aplikacji środka. Zalecana dawka to 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka. Producent radzi stosowanie preparatu zaraz po zauważeniu pierwszych kiełków. Zabiegi należy wykonywać w 21-dniowych odstępach.

Kolejnym wartym uwagi preparatem jest 1,4-dimetylonaftalen, czyli hormon przedłużający stan spoczynku. Maksymalna dawka tego środka to 20 ml/1 tonębulw ziemniaka i może być stosowany od razu po umieszczeniu surowca w przechowalni. Producent zaleca wykonywanie zabiegów w odstępie co najmniej 28 dni przy maksymalnej liczbie 6 zabiegów w ciągu całego okresu przechowywania. W odróżnieniu od olejku pomarańczowego substancję tę obowiązuje 30-dniowy okres karencji. Obydwa preparaty stosuje się przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją.

Do wad naturalnych inhibitorów kiełkowania trzeba zaliczyć stosunkowo wysoką cenę i niższą, w porównaniu do chloroprofamu, skuteczność działania.     



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Macie problem 2021-11-22 13:17:12
    z pisaniem stopni Celsjusza. O ile artykuł wydaje się być w porządku merytorycznie, o tyle pisownia oC to wstyd. Przecież komputerów nie używa się od wczoraj, a metody wpisywania znaków są wciąż takie jak u dzieciaków z lat 90ych. W Otwartym biurze wybiera się menu "wstaw", następnie "znak specjalny" i tam na liście jest symbol stopnia. Kod tego znaku to 176. Można go wywołać też z klawiatury numerycznej. W słowie metoda wstawiania jest podobna. W nowszych wersjach była nawet ikona na pasku, która pozwalała szybko wywołać tabelkę ze znakami specjalnymi, których nie ma na klawiaturze. A tam takie fikuśne umlauty, paragrafy i inne. I nie trzeba kombinować z symbolami zastępczymi.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.205.167.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    KONTAKT24

    Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

    DODAJ PLIKI

    Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

    W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

    Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.