W ten sposób ministerstwo zareagowało na skargi handlu detalicznego, że producenci cukru pod koniec marca br. dostarczyli zbyt mało towaru. Agencja informacyjna RIA Novosti, stwierdziła, że detaliści stworzyli sztuczny deficyt cukru, robiąc zapasy.
Instytut badawczy rolniczej gospodarki rynkowej (IKAR) zwrócił uwagę, że producenci cukru musieliby jednocześnie realizować długoterminowe umowy na dostawy z producentami żywności. Zdaniem analityków, producenci najchętniej eksportują cukier. Rosyjskie stowarzyszenie handlu detalicznego (ACORT) ostrzegało już w styczniu 2021 r., że ustalenie przez państwo cen cukru poniżej kosztów produkcji może sprawić, że sprzedaż towarów na rynku krajowym będzie nieopłacalna.
Rosja przedłużyła środki, które wprowadziła w grudniu 2020 r., aby obniżyć cenę cukru do końca maja tego roku. Na ten okres przyznano branży dodatkowe dotacje na łączną kwotę 3 mld rubli (1 rubel = 0,0496 zł, NBP 2021-04-19) Rosyjskie ministerstwo rolnictwa spodziewa się w bieżącym roku, pod warunkiem sprzyjających warunków do uprawy buraków cukrowych, produkcji cukru będzie na poziomie 6 mln ton. Ilość ta mogłaby prawie pokryć spodziewane roczne krajowe zużycie.
Rosyjska służba statystyczna (Rosstat) szacuje produkcję cukru we własnym kraju w 2020 r. na 5,8 mln ton. To o 20,7 proc. mniej niż w 2019 r. i o 7,5 proc. mniej niż w 2018 roku.
Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) prognozowało ostatnio rosyjską produkcję cukru w bieżącym sezonie na 5,5 mln ton.
Rosja zajęła szóste miejsce w światowych rankingach producentów i eksporterów cukru w sezonie 2019/2020.
Komentarze