Celem zamknięcia fabryk jest ściślejsze dopasowanie zdolności produkcyjnych do potrzeb rynku europejskiego. Koszty można zmniejszyć nawet o 100 milionów euro rocznie.

Fabryka w Warburg istnieje od 1882 roku. Zatrudnia 60 osób i przetwarza rocznie od 500  do 600 tys. ton buraków cukrowych. Wraz z Brottewitz z 90 pracownikami są jednymi z mniejszych z dziewięciu cukrowni Südzucker AG w Niemczech. Obecnie istnieją tylko plany zamknięcia tych dwóch zakładów, a decyzja rady nadzorczej  w tej sprawie jeszcze nie zapadła.

Plany mają zostać uszczegółowione w nadchodzących tygodniach. Jednak ewentualne zamknięcie obu cukrowni planowane jest najwcześniej po następnej kampanii cukrowniczej.

Firma po raz pierwszy po liberalizacji rynku cukru spodziewa się w tym roku straty w wysokości 100-200 mln euro wobec 139 mln euro zysku w 2018 r.