Francja jest rynkiem nadwyżkowym, podkreślił lider europejskiego rynku. Tam produkuje się dwa razy więcej cukru niż konsumuje. Ponadto konkurencja tam jest bardzo duża, zarówno pod względem dostaw buraków, jak i sprzedaży cukru.
Francuscy plantatorzy buraków złożyli w zeszłym tygodniu ofertę przejęcia dwóch zakładów za 30 mln euro od Saint Louis Sucre, filii Südzucker, a tym samym chcą zachować uprawę buraków w tych regionach.
Dyrektor generalny Südzucker AG powiedział, że koncern nie kończy produkcji cukru, aby zaoferować tę możliwość innym graczom, ale usunąć nadwyżkę mocy z rynku.
Kilka dni temu Saint Louis Sucre ogłosił dopłatę do zbiorów w 2018 r., zwiększając całkowitą cenę do 22,01 euro / tonę buraków o zawartości cukru 16 proc. W ciągu najbliższych kilku tygodni Saint Louis Sucre przedstawi plantatorom propozycje umów na najbliższe lata.
Komentarze