PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skontroluj bulwy ziemniaka w przechowalni

Skontroluj bulwy ziemniaka w przechowalni Parch srebrzysty; Fot. IHAR

W przechowalniach ziemniaków, które nie są wyposażone w system zapewniający nawiewy powietrza i wietrzenia czy klimatyzatory z uwagi na zmienność pogody mogą panować dość wysokie temperatury. Ciepłe warunki w przechowalni przyczyniają się do pojawienia chorób przechowalniczych ziemniaka.



Jeśli ziemniaków nie udało zebrać się odpowiednio wcześnie i przygotować do przechowywania tzn. osuszyć, obniżyć temperatury to mogą wystąpić problem z wcześniejszym kiełkowaniem bulw. Wszelkie uszkodzenia skórki będą sprzyjały chorobom przechowalniczym, przede wszystkim sprawcom zgnilizn (sucha zgnilizna, mokra zgnilizna, wodna zgnilizna przyranowa) - – powiedział w rozmowie z redakcją dr Jerzy Ossowski z Zakładu Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, IHAR -PIB.

Dodał, że problem może być także parch srebrzysty, który osłabia kiełkowanie sadzeniaków i hamuje wzrost roślin. Choroba obniża jakość bulw, co odbija się niekorzystnie na surowcu przeznaczonym na świeży rynek do przetwórstwa. Wyprodukowane z nich chipsy, frytki ciemnieją i mają gorzkawy smak, dlatego podczas kontroli partie porażone przez parcha srebrzystego są odrzucane przez nabywcę.

W przechowalniach powinniśmy cyklicznie kontrolować stan bul i obserwować, czy nie ma zapadlisk (przechowalnie na wysoki zasyp), mokrych plam – jeśli wystąpią oznacza to, że w tych miejscach znajdują się siedliska chorobowe. Chore bulwy i sąsiadujące z nimi powinniśmy jak najszybciej usunąć

Choroby w przechowalni rozwijają się przy zbyt wysokich temperaturach przechowywania oraz wilgotności względnej powietrza powyżej 90-95 proc. W temperaturze przechowywania powyżej 4°C i przy podwyższonej koncentracji CO2 oraz wilgotności względnej powietrza 50-70 proc. rozwija się sucha zgnilizna.

Warunkiem odpowiedniego przechowywania bulw jest zapewnienie im właściwej wilgotności i temperatury. Sadzeniaki wymagają niższych temperatur od 2 do 4°C, ziemniaki jadalne od 4 do 6°C, a z przeznaczeniem do przetwórstwa od 6 do 8°C.

Środki przydatne do produkcji rolniczej możesz sprzedać/ kupić na gieldarolna.pl

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.185.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.