PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tani cukier niekorzystny dla producentów i plantatorów buraków

Tani cukier niekorzystny dla producentów i plantatorów buraków Fot. Shutterstock.com

Ceny cukru na giełdach światowych utrzymują się na niskim poziomie. Taka sytuacja jest niekorzystna dla krajowych producentów, ale także dla plantatorów buraka cukrowego - ocenili eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.



Według ekspertów, cały 2018 rok był kryzysowy dla światowego cukrownictwa. Ceny surowca utrzymywały się na niskim poziomie osiągając dno w listopadzie ub.r. W pierwszych miesiącach 2019 r. notowania cukru nieznacznie wzrosły. W lutym br. średnia cena cukru białego wzrosła do 350 dolarów za tonę, a ceny cukru surowego 285 dol./t. - czytamy w co miesięcznym raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Zaniepokojenie sytuacją wykazała już we wrześniu u.br. m.in. Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE), wskazując, że ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. Organizacja winiła za to m.in. zniesienie kwotowania cukru w UE, co naraziło europejskie koncerny na konkurowanie z dostawcami taniego cukru trzcinowego. Największym jego producentem jest Brazylia.

Obawy CIBE przełożyły się na problemy dla wielu koncernów cukrowniczych w Polsce. Jak podał IERiGŻ, niskie ceny zbytu negatywnie wpłynęły na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W okresie trzech kwartałów 2018 r. zysk netto branży wyniósł tylko 130,5 mln zł, wobec 615,8 mln zł w analogicznym okresie 2017 r.

Kłopoty koncernów widać chociażby po ostatniej decyzji koncernu Südzucker, który w połowie lutego poinformował, że firma podjęła decyzję o rozpoczęciu przygotowań do wygaszenia produkcji w cukrowni "Strzyżów", znajdującym się w województwie lubelskim, po kampanii 2018/19. Producent uzasadnił swoją decyzję "pogarszającymi się warunkami na rynku cukru, będącymi wynikiem zniesienia limitów produkcyjnych przez UE pod koniec września 2017 r. Zniesienie kwot produkcyjnych doprowadziło do chaosu na rynku i znacznego spadku cen".

O tym, że odejście od kwotowania produkcji cukru w UE było błędem mówi część unijnych urzędników. Od momentu zniesienia limitów, ceny cukru w UE spadły, co najbardziej odbija się na producentach buraków, którzy obecnie nie mają zagwarantowanej minimalnej ceny za swój surowiec. W tym czasie produkcja cukru wzrosła o 23 proc.

Podczas Europejskiego Forum Rolniczego w Jasionce koło Rzeszowa na początku marca br. unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował, że powstała grupa, która ma się przyjrzeć temu, "jak pomóc producentom cukru w tych trudnych czasach".

"Absolutnie nie chcemy żadnego cukru spoza UE, mamy wystarczająco dużo w obrębie UE" - oświadczył na tym spotkaniu Hogan.

Kampania cukrownicza 2018/2019 przebiegła w korzystnych warunkach pogodowych. Według danych GUS w okresie sierpień-styczeń 2019 r. produkcja cukru wyniosła nieco ponad 2 mln ton i była o 8,8 proc. mniejsza niż w analogicznym poprzedniego sezonu. W ocenie związków branżowych produkcja cukru może wynieść ok. 2,2 mln t. Będzie ona większa od zużycia krajowego (1,72 mln t), a więc nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, co jest trudne ze względu na dużą podaż cukru w UE.

Według wstępnych danych w 2018 r. eksportowano z Polski ok. 850 tys. t cukru. Na rynku Unii sprzedano 316 tys. ton. Największymi odbiorcami były: Rumunia, Niemcy oraz Litwa; a z poza Unii - Izrael, Egipt, Sri Lanka oraz Gruzja i Rosja.

W 2018 r. średnia cena cukru paczkowanego wyniosła 1,57 zł/kg i była o 32,4 proc. niższa niż w 2017 r. Średnia cena detaliczna w grudniu wyniosła 2,13 zł/kg i była o 3,9 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz o 18,7 proc. niższa niż w grudniu 2017 r.

Średnia cena detaliczna w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg i była o o ok. 30 proc. niższa niż w 2017 r.

Niskie ceny, choć nie są dobre dla producentów cukru, są korzystne dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż umożliwiają redukcję kosztów - zauważają analitycy IERiGŻ.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • konsument 2019-03-19 09:15:30
    Nauczcie się produkować po 20 gr za kg tego wymaga od was konsument.
    • pracodawca 2019-03-19 09:45:55
      Naucz się pracować za 10zł/godz. Tego wymaga od ciebie pracodawca i taką presję wywiera siła robocza zza wschodniej granicy.
    • pracodawca 2019-03-19 12:34:34
      Ja nie mówię o 10 zł/godz. na czarno tylko na fakturę. Nauczcie się świadczyć usługi za średnią cenę roboto godziny 10zł. Tego od was wymaga pracodawca i presja taniej siły roboczej z Ukrainy.
    • mudry 2019-03-19 18:04:42
      ty sobie możesz wymagania w toalecie stawiać. Będziesz siedział w mieście i pracował na zusy prądy telefony i gazy a ze spożywczego będziesz wychodził z niczym za które nic będziesz płacił po sto złotych.To my dyktujemy warunki a ty czy tego chcesz czy nie masz płakać i płacić bo jeść trzeba a ,że w tym sam nawóz i chemia to płacz jeszcze bardziej. Do zobaczenia jutro w spożywczaku.......
    • mudry 2019-03-19 18:14:31
      Podporządkowuję się wymaganiom konsumenta w kwestii wyglądu owoców i warzyw. Dostaniesz tyle chemii i nawozu ile tylko da radę wypić roślina. Konsument chce jędrną soczystą i dużą paprykę,więc taką dostanie bo takiej oczekuje.Tak jest z jabłkami,marchewką,cebulą,ziemniakiem,kapustą i resztą tego co jesz. Konsument płaci i wymaga więc dostanie.......
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.24.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.