PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziemniaki z certyfikatem

Za kilka lat posiadanie certyfikatu GLOBAL G.A.P. będzie przepustką do sprzedaży ziemniaków zarówno dla przemysłu, jak i hipermarketów. Coraz więcej producentów żywności i dużych sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z rolnikami mogącymi potwierdzić jakość swoich wyrobów tego typu dokumentem.



W państwach Unii Europejskiej ogromne znaczenie przywiązuje się do bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a jej kontrolę przeprowadza na wszystkich etapach produkcji. Wraz z wejściem Polski do Unii rozpoczął się proces integracji polskich gospodarstw w zakresie higieny produkcji i bezpieczeństwa żywności do wymagań jednolitego rynku. Dostosowanie gospodarstw do uregulowań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej przebiega poprzez wdrażanie zasad Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej (ZDPR) – warunek uzyskania wsparcia w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW).

Firmy branży spożywczej przeszły już ten proces. Wdrożony został systemu kontroli jakości produkcji znany jako HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). W polskim tłumaczeniu oznacza on system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Zwiększający się jednak niepokój konsumentów dotyczący jakości produktów rolniczych i związana z tym obawa przed utratą zaufania klientów wywołały potrzebę ściślejszej kontroli. Można stwierdzić, że w obrębie UE zniesiono bariery celne, ale na ich miejscu wyrosły inne – certyfikatowo-jakościowe. Ich twórcami są firmy spożywcze (ziemniaczane, mleczarskie, mięsne) i sieci sprzedaży detalicznej.

Supermarkety w natarciu

Aby obronić się przed zarzutami oferowania niebezpiecznej żywności i utratą zaufania klientów, 15 największych europejskich sieci supermarketów (takich jak Tesco, Makro) powołało do życia stowarzyszenie Euro Retailer Group, czyli Grupę Roboczą Europejskich Handlowców Świeżymi Produktami Ogrodniczymi (EUREP). Jego członkowie postanowili stworzyć własne wymagania dotyczące zasad produkcji. Na bazie powszechnie uznawanych wymagań dotyczących Dobrej Praktyki Rolniczej powstał system EUREPGAP – European Good Agriculture Practice, czyli Europejska Dobra Praktyka Rolnicza. Jego celem jego jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności już na etapie produkcji w gospodarstwie. W 2007 roku został on przemianowany na GLOBAL G.A.P. – Powszechną Dobrą Praktykę Rolniczą.

GLOBAL G.A.P. łączy w sobie najważniejsze cechy rolnictwa ekologicznego (płodozmian, nawożenie organiczne, uprawa międzyplonów, mechaniczna pielęgnacja, dbałość o żyzność i biologiczną aktywność gleby) i konwencjonalnego (stosowanie nawozów mineralnych w umiarkowanych i precyzyjnie ustalonych dawkach oraz interwencyjne stosowanie pestycydów). Wyznacza on minimalne standardy produkcyjne w celu uzyskania wysokiej jakości ziemniaków, ziarna zbóż, owoców, warzyw, kwiatów, a także mięsa, w tym ryb.

Farm Frites i Mc Donalds

Obecnie do organizacji dołączyli także rolnicy zorganizowani w grupy producenckie, jak i indywidualni, producenci środków ochrony roślin i nawozów, a także sieć restauracji Mc Donalds i znana na całym świecie firma przerobu ziemniaków Farm Frites. Można sądzić, że ich śladem pójdą kolejni przetwórcy. Z tego też względu rolnicy, którzy chcą uprawiać ziemniaki dla którejś z firm ziemniaczanych, powinni zastanowić się nad wprowadzeniem w gospodarstwie systemu GLOBAL G.A.P. Tym bardziej, że cieszy się on coraz większym uznaniem tak w Europie, jak i w Polsce. Jest rozpoznawalnym symbolem świadczącym, że produkt został uzyskany z zastosowaniem najlepszych praktyk rolniczych. Zasady GLOBAL G.A.P. stanowią europejski standard dla świeżych owoców i warzyw, w tym ziemniaków. Potwierdza to prof. Witold Płocharski z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Według jego opinii, chcąc być cenionym producentem i poważanym partnerem w handlu, polscy plantatorzy powinni dążyć do zdobycia certyfikatów uznawanych w Europie Zachodniej. Ostatnie dane dotyczące GLOBAL G.A.P. w Polsce podają, że w kraju jest blisko 400 certyfikowanych gospodarstw.

Audytor w gospodarstwie

Najważniejsze wymagania, jakie są stawiane przed rolnikiem w chwili certyfikacji gospodarstwa, dotyczą bezpieczeństwa produkcji żywności. Musi on dokonywać zapisów dokumentujących wykonanie takich zabiegów agrotechnicznych, jak wysiew nawozów, stosowanie kolejnych środków ochrony roślin. Podczas auditu należy wykazać, że wszystkie okresy karencji są przestrzegane. Ubiegający się o certyfikat musi udowodnić swoje zaangażowanie w proces produkcji zdrowej żywności poprzez zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin i troskę o ochronę środowiska naturalnego, posiadać dokumentację pochodzenia materiału sadzeniakowego, aktualne wyniki analizy gleby i kartę historii pól. Kolejny obszar sprawdzany podczas auditu to prawidłowość przechowywania zebranych bulw, ale także warunki przechowywania środków ochrony roślin i nawozów. Certyfikacja odbywa się jedynie latem lub jesienią, kiedy ziemniaki jeszcze rosną lub są w trakcie zbioru. To jeden z wymogów certyfikacji, który zakłada, że podczas inspekcji gospodarstwa rośliny znajdują się podczas wegetacji lub bulwy są w przechowalni.

GLOBAL G.A.P. kładzie bardzo duży nacisk na bezpieczeństwo ludzi pracujących w rolnictwie. Stąd kontrolowane jest posiadanie ubrań ochronnych niezbędnych przy stosowaniu agrochemikaliów, wywieszanie instrukcji bezpieczeństwa, wyposażenie apteczek pierwszej pomocy, a także posiadanie zaświadczeń potwierdzających przeszkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Audytor kontroluje także spełnienie wymagań dotyczących ochrony środowiska, jak chociażby zdawanie pustych opakowań po środkach chemicznych do wyznaczonych punktów.

W systemie GLOBAL G.A.P. certyfikowany jest przede wszystkim sposób produkcji, a nie sam produkt. Bardzo szczegółowe zapisy dotyczące produkcji służą temu, aby można było dokładnie ustalić pochodzenie danej partii produktu znajdującego się w obrocie handlowym. System ten składa się z wymagań ogólnych, które zawierają instrukcje na temat ubiegania się, uzyskiwania i utrzymywania certyfikatu, a także związane z tym prawa i obowiązki i tzw. Punkty Kontrolne – Kryteria Zgodności. Muszą być one przestrzegane przez ubiegającego się o certyfikat rolnika bądź grupę producentów.

Punkty Kontrolne – Kryteria Zgodności tworzy 14 wymagań: identyfikowalność (gospodarstwa), dokumentacja produkcji i jej kontrola wewnętrzna, kwalifikowany materiał sadzeniakowy, historia pola, zarządzanie glebą, stosowanie nawozów, nawadnianie i ochrona, zbiór, postępowanie z produktem po zbiorze, zarządzanie odpadami i zanieczyszczeniami, zdrowie, bezpieczeństwo i ochrona pracowników, środowisko, formularz do składania reklamacji.

Punkty kontrolne i kryteria zgodności zawierają: wymagania podstawowe, drugorzędne i zalecenia. Aby uzyskać certyfikat GLOBAL G.A.P., należy spełnić 100 proc. zgodności z wymaganiami podstawowymi, 95 proc. zgodności z wymaganiami drugorzędnymi, natomiast w wypadku zaleceń nie jest wymagany minimalny pułap zgodności. Łącznie GLOBAL G.A.P. zawiera 214 wymagań.

Razem lub osobno

Istnieją dwie możliwości certyfikacji – indywidualna i grupowa. Przy indywidualnej rolnik samodzielnie przystępuje do audytu, zatem jego wynik zależy tylko od niego samego. Grupowa obejmuje kilkunastu rolników nietworzących formalnej grupy producenckiej lub zorganizowanych w nią. W takim wypadku audytor odwiedza taką liczbę gospodarstw, jaką stanowi pierwiastek kwadratowy liczby gospodarstw zgłoszonych w danej grupie. Zatem jeśli zgłoszenie dotyczy np. 25 gospodarstw, audytor odwiedza tylko 5 wybranych losowo. Wydany na tej podstawie certyfikat jest wspólny dla wszystkich 25 gospodarstw pod warunkiem, że wszystkie 5 kontrolowanych gospodarstw przejdzie audyt pozytywnie. Jeśli 4 gospodarstwa otrzymają pozytywny wynik, a jedno z nich nie, wtedy certyfikat nie jest przyznawany żadnemu z nich. Obowiązuje tutaj znana zasada „jeden za wszystkich, wszyscy za jednego".

Ziemniaki ekologiczne

Odrębnym produktem, ale zawsze objętym certyfikacją, są eko-ziemniaki sprzedawane przez gospodarstwa ekologiczne. Grono ich konsumentów systematycznie rośnie. Z racji wyższej ceny są kupowane głównie przez bardziej zamożną część społeczeństwa. Nabywcy cenią sobie ich smak wynikający ze znacznie wyższej zawartości witaminy C i składników mineralnych: fosforu, magnezu, sodu, manganu, żelaza, miedzi i cynku.

Rolnicy produkujący metodami ekologicznymi zobowiązani są do przestrzegania rygorystycznych wymogów. Samo uzyskanie certyfikatu poprzedzone jest tzw. okresem przestawiania, w którym gospodarstwo powoli dostosowuje się do zasad obowiązujących w produkcji ekologicznej. Trwa to co najmniej dwa lata. W tym czasie gospodarstwo podlega regularnym kontrolom. Obejmują one nie tylko wizję lokalną, ale też przegląd wymaganej przepisami dokumentacji gospodarowania. Zawiera ona w formie pisemnej opis całego cyklu uprawy, przechowywania i przygotowania bulw do sprzedaży. Wymogi, jakie muszą spełniać gospodarstwa, aby uzyskać eko-certyfikat, określone są w ustawie o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. i rozporządzeniach wspólnotowych 2092/91/WE i 1804/99/WE.

Źródło: "Farmer" 17/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.