- Związek, podobnie jak pozostałe organizacje rolnicze i sadownicze, w tym Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), podziela argumentację, że cel ustawowy nie zostanie osiągnięty. Doświadczenia innych państw pokazują, że rozwiązania fiskalne są nieskuteczne w kształtowaniu postaw prozdrowotnych, w tym walce z otyłością. Propozycje te przede wszystkim uderzają w polską branżę zajmującą się uprawą buraka cukrowego i wykorzystującą ten surowiec w produkcji napojów - napisano w przysłanym w komunikacie.
Chodzi o projekt ustawy, który znajduje się w konsultacjach publicznych, o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Projekt przewiduje m.in. 70 lub 80 groszy opłaty za słodzony napój.
- Wprowadzenie podatku cukrowego będzie miało bardzo negatywny wpływ nie tylko na konkurencyjność zakładów produkujących nektary owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, ale dla całej branży zajmującej się uprawą i zagospodarowaniem buraka cukrowego - zauważył prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) Krzysztof Nykiel. Jego zdaniem, wprowadzenie tego opodatkowania przyczyni się do "gigantycznego" zmniejszenia zapotrzebowania na buraki cukrowe, a ostatecznie zagraża dalszej przyszłości krajowej produkcji tego surowca.
Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków Julian Pawlak zaznaczył, że obawy o przyszłość sektora podzielają również sadownicy polskich owoców, w szczególności jabłek i owoców miękkich. Przedstawiciel branży wskazuje, że de facto podatek cukrowy jest podatkiem nakładanym na polskie owoce.
- Dodatkowa opłata spowoduje drastyczny spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o co najmniej 95 tys. ton rocznie. Dotyczyć to będzie w pierwszej kolejności kluczowych polskich owoców - jabłek oraz owoców miękkich, jak: czarna porzeczka, aronia, wiśnia, malina - podkreślił Pawlak.
KUPS zwraca uwagę, że ustawa uderza w polski przemysł przetwórczy i jego zaplecze surowcowe - sadownictwo. -- Podatek cukrowy dyskryminuje branżę napojową, gdyż projekt w sposób wybiórczy i dyskryminacyjny obciąża tylko jedną kategorię spożywczą - branżę, która zużywa tylko ok. 19 proc. cukru spożywanego w Polsce, natomiast inne branże zużywające cukier nie będą opodatkowane.
KZPBC, jak i KUPS i inne organizacje rolnicze przesłały swoje stanowisko w ramach konsultacji społecznych, do Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Komentarze