PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

PZPK promuje uprawę kukurydzy na cele spożywcze

PZPK promuje uprawę kukurydzy na cele spożywcze
Podczas zorganizowanej przez PZPK konferencji prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska wygłosiła wykład "Kukurydza jako źródło składników kształtujących właściwości funkcjonalne żywności" (fot. JŚ-S).

Podczas konferencji prasowej zorganizowanej 27 października br. przez Polski Związek Producentów Kukurydzy  podsumowano działania mające na celu promocję wykorzystania ziarna kukurydzy i jego przetworów do celów spożywczych.



Cele i założenia kampanii

Prowadzona przez Polski Związek Producentów Kukurydzy, a finansowana ze środków Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych kampania "Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych" ma na celu promocję uprawy, wykorzystania i spożycia kukurydzy w Polsce. Według organizatorów jedynie 10 proc. ziarna kukurydzy trafia do bezpośredniego spożycia przez ludzi. Z tego powodu swoje działania promocyjne PZPK kieruje zarówno do konsumentów, poszukujących zdrowych elementów codziennej diety, jak i rolników, bowiem według organizacji potencjał uprawy kukurydzy w Polsce nie jest jeszcze w pełni wykorzystany. Jak podkreślił dr Roman Warzecha, działania w ramach kampanii opierają się nie tylko na publikacjach medialnych, ale także bezpośrednich spotkaniach z rolnikami oraz konsumentami.

Kukurydza na polskie stoły i pola

Wykład prof. UPP dr. hab. Joanny Kobus-Cisowskiej dotyczył wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Kukurydza ma szerokie zastosowanie, a jej ziarno można spożywać jako płatki, chrupki, popcorn, ziarno w puszkach. Służy ponadto do produkcji mąki, skrobi, oleju i alkoholu. Ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin, minerałów. Szczególną wartość prozdrowotną przypisuje się obecności potasu, przeciwutleniaczy, witaminy E i selenu. Ziarno kukurydzy cenne jest w diecie osób chorych na celiakię, nie zawiera bowiem glutenu.

PZPK zwraca również uwagę na fakt, iż rozpowszechnienie uprawy kukurydzy może w pewnym stopniu przyczynić się do walki ze zmianami klimatu. Roślina ta ze względu na swoje tropikalne pochodzenie prowadzi fotosyntezę torem C4, dzięki czemu bardziej efektywnie wiąże dwutlenek węgla z atmosfery i zużywa duże ilości tego gazu do wytworzenia znacznej ilości biomasy.

Na co zwrócić uwagę w uprawie?

Jak podkreślił podczas konferencji prof. dr hab. Tadeusz Michalski, nie każda odmiana kukurydzy będzie dobrym surowcem do bezpośredniego spożycia przez ludzi. Generalnie za bardziej przydatne w tym zakresie uznaje się odmiany o ziarnie typu flint. Oprócz tego istnieją dwa podgatunki kukurydzy, przeznaczane wyłącznie do przetwórstwa i spożycia - kukurydza cukrowa oraz pękająca. Ważne, by ziarno odmian dedykowanych na cele spożywcze charakteryzowało się stosunkowo wysoką zawartością białka.

Istotnym aspektem jest dobór odmian wyróżniających się wysoką odpornością na choroby, tak by zminimalizować ryzyko obecności mykotoksyn w ziarnie. Z tego samego powodu należy zwracać szczególną uwagę również na te elementy agrotechniki i pielęgnacji kukurydzy, które służą zdrowotności roślin.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • GR 2021-11-05 07:37:39
    Mam odmianę, ponoć warto przeznaczyć na grys. W skupie wszystkim to obojętne, więc gdzie szukać zbytu?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.120.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.