PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chowacz podobnik

Chowacz podobnik
Chowacz podobnik, fot. IOR

Autor:

Dodano:

Tagi:

Chowacz podobnik – Ceutorhynchus assimilis Paykull (= C. abstrictus Marsh.)



Rozwój

Chowacz podobnik rozwija jedno pokolenie w ciągu roku. Zimują chrząszcze (fot. 7) w wierzchniej warstwie gleby lub ściółce, na miedzach lub brzegach lasów. Na plantacji rzepaku pojawiają się na początku kwietnia, gdy temperatura osiągnie około 15°C. Samice po kopulacji składają jaja w młode łuszczyny (zwykle pojedynczo) w wygryzione wcześniej otwory. Larwa żeruje w łuszczynie na zawiązkach nasion przez 20-40 dni, a następnie wygryza w łuszczynie otwór, przez który przedostaje się do gleby w celu przepoczwarczenia. Przez te otwory często do łuszczyn wnikają woda i patogeny chorobotwórcze. Dorosłe chrząszcze pojawiają się w lipcu i sierpniu, a następnie poszukują kryjówek na zimowanie.

Szkodliwość

Początkowe objawy zewnętrzne to ledwie widoczne otwory w łuszczynie w miejscach złożenia jaj. Gdy wyrośnięta larwa opuszcza łuszczynę, otwór jest większy, a wnętrze łuszczyny całkowicie wyjedzone. Takie łuszczyny są zamknięte, ale przedwcześnie żółkną i są zdeformowane, a także często wtórnie porażone przez sprawców chorób. Otwory w łuszczynie po wyjściu larw chowacza podobnika są często wykorzystywane przez samice pryszczarka kapustnika, w których składa własne jaja, co znacznie zwiększa ryzyko strat.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    KONTAKT24

    Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

    DODAJ PLIKI

    Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

    W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

    Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.