PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość nasion rzepaku a nawożenie

Jakość nasion rzepaku a nawożenie

Jak utrzymać jakość nasion i poziom produkcji rzepaku w dobie wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ)? To temat wykładu prof. Witolda Szczepaniaka wygłoszonego podczas Międzynarodowego Dnia Rzepaku „Eurorzepak 2021” w Minikowie.



Spotkanie online odbyło się 20 maja w ramach konferencji pt. „Uprawa rzepaku a Europejski Zielony Ład” zorganizowanej m.in. przez Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. O czym konkretnie mówił naukowiec? Jak podkreślał, rzepak zalicza się do roślin wymagających i aby mógł zrealizować potencjał plonotwórczy i jakość technologiczną nasion, musi zarówno w okresie wiosennym, jak i jesiennym być prawidłowo odżywiony. W ramach założeń EZŁ, które m.in. mówią, że do 2030 r. trzeba będzie ograniczyć zużycie nawozów mineralnych o co najmniej 20 proc., a do 2050 r. Europa ma się stać neutralna klimatycznie, będzie to trudne. Bo jak pogodzić z jednej strony wspomniane potrzeby i wdrożyć konieczne wymagania? Trzeba znaleźć tzw. złoty środek. Co nim będzie?

RACJONALNE NAWOŻENIE RZEPAKU

– W Polsce mamy odsetek gleb zakwaszonych w niektórych województwach powyżej 50 proc. i z tego punktu widzenia nie wyobrażam sobie ograniczać liczby nawozów wapniowych, często też nawozów fosforowych, potasowych, siarkowych i magnezowych. Dlaczego? Bo rzepak potrzebuje tych składników. Cele ambitne, ale bądźmy szczerzy, że będą one wymagały określonych przepisów – powiedział na konferencji prof. Witold Szczepaniak.

Prelegent wymienił czynniki, które decydują o plonie rzepaku (podzielił je na trzy grupy):

  • Definiujące plon – fizjologia, fenologia, hodowla roślin, architektura łanu, promieniowanie, dwutlenek węgla i temperatura;
  • Ograniczające plon – woda, azot i pozostałe składniki odpowiedzialne za efektywność wykorzystania wody i azotu;
  • Redukujące plon – chwasty, patogeny, szkodniki, zanieczyszczenie powietrza i gleb.
W jego ocenie czynnikiem, który definiuje zawartość oleju w nasionach, jest m.in. odmiana. Jednak jak wynika z tabeli, bardzo duży wpływ na potencjał i jakość plonu w ostatnich latach miał też przebieg pogody. Zawartość tłuszczu w zależności od sezonu wegetacyjnego wahała się plus/minus 2 proc. w danym roku, jeśli patrzyliśmy na wyniki średnie. Jeśli jednak dołożymy czynniki związane np. z terminem siewu czy czynnik odmianowy, to już ta zamienność może być większa, ponieważ np. im wyższy poziom nawożenia azotem, tym mniejsza zawartość tłuszczu. I ta korelacja wynika z uwarunkowań fizjologicznych. Trzeba jednak mieć świadomość, że im wyższy poziom nawożenia, tym wyższy plon. Oczywiście, do pewnej granicy rozsądku – mówił Witold Szczepaniak.

Jak zaznaczał ekspert, w literaturze jest też dużo publikacji, które mówią, że dobre odżywienie siarką zwiększa również zawartość tłuszczu w nasionach. Plantacja jednak nie może być „przenawożona” azotem. – Jeśli dawki azotu będą bardzo wysokie i do tego dołożony będzie ten bardzo ważny makroelement, którego rzepak potrzebuje w dużych ilościach, to może zaistnieć taka sytuacja, że osiągniemy odwrotną zależność. A wzrost poziomu nawożenia siarką zamiast zwiększać zawartość oleju, może czasami zmniejszać, bo poprawi warunki związane z azotem. To nie oznacza, że mamy rezygnować z nawożenia siarką, wręcz przeciwnie. Musimy bardziej racjonalnie podejść do nawożenia azotem – wyjaśnił obrazowo. Na zawartość oleju w nasionach mają wpływ też takie składniki, jak magnez i potas. Trzeba bowiem pamiętać, że wysoka zasobność gleb w potas jest bardzo ważna dla rzepaku. Jeśli chodzi o mikroelementy, to kluczowe znaczenie mają bor, mangan i molibden.

STAN ROŚLIN JESIENIĄ

Zdaniem prof. Szczepaniaka nie warto opóźniać siewu rzepaku. – Lepiej mieć rzepak częściowo przerośnięty jesienią, bo wtedy jest większa szansa na wyższy plon i na lepszą jakość niż w przypadku rzepaku, który jest nierozwinięty – zaznaczał prelegent. Zawiązywanie pąków kwiatowych odbywa się od fazy 8. liścia. – Te rośliny, które w okresie jesiennym nie osiągną takiego rozwoju, cały ten potencjał muszą zbudować na wiosnę. A warunki pogodowe bywają wówczas bardzo różne. Ten rok nam pokazał, że nie było możliwości, aby nadrobić te zaległości – mówił.

Wiosną z kolei ważne jest, aby rzepak szybko się zregenerował i zaczął gromadzić duże ilości składników pokarmowych. Kwitnąc, ma z nich korzystać, bo to zapewnia warunki do tworzenia wysokiego plonu i jego jakości. – Jeśli podaż azotu będzie zbyt duża dopiero w okresie po kwitnieniu, to może się skończyć tym, że rośliny będą mocno rozbudowywane. Będą wciąż tworzyły nowe liście, które mogą stanowić konkurencję dla zawiązanych łuszczyn i tym samym nasion – zaznaczał podczas spotkania Szczepaniak.

JAK OSIĄGNĄĆ ZAKŁADANE CELE?

Na koniec naukowiec odpowiedział na pytanie, które kryło się za tytułem wykładu. – Aby sprostać wyzwaniom Europejskiego Zielonego Ładu, należy wybierać odmiany, które charakteryzują się zarówno wysokim plonem, jak i zawartością tłuszczu, odpornością lub tolerancją na patogeny (wyzwanie dla hodowli), efektywnym gospodarowaniem wody, dużą elastycznością w dostosowywaniu się do zmiennych warunków pogodowych. Trzeba uprawiać rzepak na glebach żyznych, bo możemy w ten sposób ograniczać nawożenie. Powinno się także stosować racjonalne nawożenie dostosowane do potrzeb fazy rozwojowej i warunków pogodowych, jak również wprowadzać biologiczne metody poprawy żyzności gleby oraz wspomaganie rozwoju i ochrony roślin. Nie bez znaczenia jest też wprowadzanie rozsądnych regulacji prawnych – mówił. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Xxx 2021-07-11 16:47:17
    Ja myślę że bardziej będzie opłacało się olać dopłaty z UE i ściągać środki z Ukrainy, mieć wysokie plony i kasę w kieszeni a nie ochłapy od mozgozjebow z UE
  • Kamil 2021-07-11 11:45:59
    Wszystkie usunięte ŚOR z Łunii będą dalej z Powodzeniem stosowane przez konkurencję Która później sprzeda zboże do UE po niższych cenach Bo będzie ich stać, bez kontroli jakości zachowania Karencji po prostu sprzeda a prostota i plebs zje to Bo będzie po prostu tańsze a mądrzy rządzący za 5-10 Lat powiedzą ,, hmm pomyliliśmy się trudno,,
  • ad64 2021-07-11 10:01:56
    Farmerzy w USA ,Argentynie , Australii , Ukrainie i Rosji otwierają szampana.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.217.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.