PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość odmian rzepaku na celowniku hodowli

Jakość odmian rzepaku na celowniku hodowli
Źródła genetycznej zmienności mieszańców rzepaku w całym świcie są te same; Fot. Katarzyna Szulc

Autor:

Dodano:

Tagi:

Współczesne kierunki badań przy tworzeniu nowych odmian obok plenności skupiają się na hodowli jakościowej. To m.in. w lepszej jakości doszukuje się możliwości przewagi rynkowej. Hodowla jakościowa była tematem dyskusji podczas corocznego, jesiennego spotkania Komisji ds. rejestracji odmian roślin oleistych i włóknistych Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych.



W przypadku odmian rzepaku obok m.in. plenności hodowla pracuje jednocześnie nad ulepszeniem jakości oleju. Takie prace w Polsce prowadzi Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu (IHAR) i w tej kwestii na swoim koncie ma pewne sukcesy. Instytut wyhodował odmianę Polkę o wysokim 80 proc. udziale kwasu oleinowego, która została wpisana do Krajowego rejestru w 2016 r.

To właśnie wyższy udział kwasu oleinowego jest pożądany przez przemysł spożywczy, natomiast zmniejszony ma być α-linolenowego (18:3 omega-3). Przy niskim udziale kwasu linolenowego w procesie głębokiego smażenie nie powstają niekorzystne dla zdrowia człowieka związki chemiczne, m.in. akroleina.

- Trwają prace nad wyhodowaniem odmiany z niską zawartością do 3 proc. w tłuszczu kwasu linolenowego. Jednak nie jest to łatwe, gdyż kwas linolenowy znajduje się we wszystkich komórkach roślin, a jego brak powoduje obniżkę plonu – mówiła prof. dr hab. Iwoną Bartkowiak-Brodą z Zakładu Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych Oddział w Poznaniu, IHAR.

Trwają prace nad jakością nasion z ukierunkowaniem biofortyfikację. Celem jest wniesienie witamin i antyoksydantów do olejów, zwiększenie α-, β-, δ-tokoferoli, które zastępują witaminę E lub działają jako antyoksydant.

Nieustająco trwają też prace nad poprawą plonowania. Jednak uzyskanie wysokiego efektu heterozji rzepaku jest ograniczone, gdyż źródła genetycznej zmienności mieszańców w całym świcie są te same. Wszystkie podwójnie ulepszone odmiany zawierają genotypy kapusty Brassica campestris i Brassica oleracea (blokują enzym elongazy niezbędny m.in. w procesie biosyntezy kwasu erukowego – dlatego niskoerukowe).

Wszystkie mają też genotyp rzepaku jarego odmiany Bronowski (źródło genetycznej cechy bardzo niskiej zawartości glukozynolanów). Dlatego dla zwiększenia heterogeniczności i zmienności genetycznej prowadzone są prace nad resyntezą genotypu rzepaku. Badania wskazują, że semisyntetyki są oddalone genetycznie od materiałów wyjściowych rzepaku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.