Największe zagrożenie kiłą kapusty występuje na północy kraju, w województwach: zachodniopomorskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim. Obecność choroby stwierdzono także na południowym zachodzie w województwach: dolnośląskim, opolskim, śląskim.

Zagrożenie jest tym większe im panują bardziej sprzyjające warunki rozwoju kiły kapusty, czyli: umiarkowana temperatura gleby 12-16°C, pH poniżej 7,0 , wilgotność powyżej 60 proc. Dlatego, jeśli w rejonie stwierdzono obecność pierwotniaka powodującego kiłę kapusty dobrzej jest wybierać do siewu odmiany rzepaku ozimego tolerancyjnych na kiłę kapusty.

Obecnie w Krajowym Rejestrze figuruje 7 odmian rzepaku ozimego o deklarowanej odporności na kiłę kapusty: Alasco, Archimedes, Augusta, DK Platinum, Mentor, SY Alister, SY Alibaba.

Być może niebawem będzie ich więcej. W 2018 r zgłoszono 12 rodów o deklarowanej odporności na kiłę kapustnych, w toku badań jest 6 zgłoszonych w latach wcześniejszych.

Szerzej o zagrożeniu kiłą kapusty w rzepaku ozimym.