Walkę z kiłą utrudnia brak środków ochrony roślin do jej zwalczania. Na rynku dostępne są za to odmiany odporne na tę chorobę. Pierwszą tego typu jaka pojawiła się w Polsce był Mendel F1, kolejną SY Alister.
Głównym źródłem infekcji kiłą jest zakażona gleba. Jej rozwojowi sprzyja kwaśna gleba, wysoka wilgotność, a także temperatura 22-25°C.
Objawy porażenia kiłą są widoczne na korzeniach głównych i bocznych w postaci charakterystycznych narośli-guzów mających kształt kulisty, maczugowaty i nieregularny. Narośla na początku są jasne i suche, z czasem brunatnieją i się rozpadają. Te rozpadające się naroślą wydzielają nieprzyjemny zapach gnijącej kapusty.
W ubiegłym roku, jesienią, była ona bardzo widoczna na terenie Dolnego Śląska. Potencjalna powierzchnia kraju zagrożona tą chorobą oszacowana jest na 250 tys. ha, zwłaszcza rejon Polski północnej, woj. opolskiego i dolnośląskiego, a także podkarpackiego. Ale coraz częściej pojawia się też w innych regionach.
Komentarze