PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

PSPO: Krajowa śruta rzepakowa nie jest wykorzystywana

PSPO: Krajowa śruta rzepakowa nie jest wykorzystywana Poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest produktem ubocznym powstałym przy tłoczeniu oleju z nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych i agrorafineriach rolniczych. Fot. B. Wojtaszczyk

W 2015 r. wyprodukowano w Polsce ok. 1,4 mln ton śruty rzepakowej. Jest ona dobrym źródłem białka i może być stosowana w hodowli zwierząt, ale jej wykorzystanie jest niedostateczne - uważa dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) Adam Stępień.



W ubiegłym roku, w kraju, produkcja śruty rzepakowej wzrosła w porównaniu z 2014 r. o 9 proc. do ponad 1,4 mln ton. Krajowa podaż śruty rzepakowej rośnie systematycznie już od kilku lat, jednak nie jest ona w dostatecznym stopniu wykorzystywana przez wytwórnie pasz.

- Wydaje się, że potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce, analizując stan i strukturę krajowej hodowli, nadal pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. W Niemczech udział śruty rzepakowej zrównał się ostatnio z poziomem wykorzystania tam śruty sojowej. Nie widzę powodów, dla których takie proporcje nie mogły zafunkcjonować także u nas. Obecnie niestety znaczna część polskiej produkcji śruty rzepakowej znajduje nabywców poza granicami kraju, dlatego należy podjąć działania które zmienią ten stan poprawiając przy okazji skalę samozaopatrzenia Polski w wysokobiałkowe komponenty paszowe - uważa Stępień.

Dyrektor zwrócił uwagę, że większa produkcja śruty rzepakowej jest korzystna dla przemysłu paszowego, "ponieważ śruta rzepakowa jest cennym komponentem wysokobiałkowym, której podaż krajowa efektywnie wspomaga dążenia Polski do ograniczania swojej zależności od importu".

Przypomniał też, że resort rolnictwa już od kilku lat w ramach programów wieloletnich stara się zwiększyć produkcję w Polsce roślin białkowych. Zdaniem Stępnia, śruta rzepakowa powinna również być przedmiotem działań promocyjnych ministerstwa, tak aby wykorzystać posiadany w tym zakresie potencjał krajowy. Obecnie bowiem ponad połowa śruty rzepakowej produkowanej w Polsce jest eksportowana - podkreślił dyrektor.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest produktem ubocznym powstałym przy tłoczeniu oleju z nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych i agrorafineriach rolniczych. Śruta ta może być wykorzystywana m.in. w mieszankach paszowych dla krów, owiec oraz świń.

Polska ma ujemny bilans białka w żywieniu zwierząt, dlatego zmuszona jest do importu dużej ilości śruty sojowej, która jest w 90 proc. genetycznie modyfikowana. Od kilku lat podejmowane są działania, które mają zachęcić rolników do uprawy roślin wysokobiałkowych i motylkowych poprzez dopłaty do ich produkcji. Na razie nie przyniosły one efektów. Polska importuje nadal ok. 2 mln ton śruty sojowej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • słodyszek 2016-02-16 19:00:12
    A za 1450 rzepak kupili
  • Młody 2016-02-16 17:57:51
    Jak mam w tym momencie zapłacić 1400zł/t rzepakowej to wolę dać 1700zł/t i mam sojową,i bydlaki lepiej jedzą sojową niż rzepakową nie twierdze że rzepakowa jest zła ale słabiej pobierana przez zwierzęta
  • ja 2016-02-16 15:07:50
    Co z tego, że obsieję łubinem swoje pola, jak nie znajdę na niego nabywcy, który zapłaci tyle, żebym nie musiał czekać na dopłaty, by z nich żyć? Jeśli cena skupu gwarantuje mi tylko zwrot nakładów, to wolę pole zostawić odłogiem, nie męczyć się i nie zużywać maszyn. Gdyby ktoś wpadł na pomysł, że posieje łubin żeby poprawić zasobność pola w azot i poprawić jego strukturę, to trzeba pamiętać, że wynik ekonomiczny również będzie słaby, bo korzyści z takiej uprawy należy rozłożyć na dwa sezony.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.66.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.