Światowa produkcja soi ma wzrosnąć o 45,3 miliona ton do 394,7 miliona ton, przy czym Brazylia odpowiada za ponad połowę tego wzrostu, o 24 mln ton do rekordowych 149 milionów. Oczekuje się, że zbiory soi w Argentynie osiągną 51 mln ton, a Paragwaj 10 mln ton.

Częściowo równoważąca wyższą światową produkcję soi i rzepaku jest niższa produkcja nasion oleistych na Ukrainie. Oczekuje się, że eksportowane dostawy śrut i olejów z nasion oleistych odbudują się w sezonie 2022/2023, przy wyższych spadkach  w Kanadzie i Ameryce Południowej, co zrównoważy spadki w produktach słonecznikowych poza Ukrainą. Ponadto oczekuje się, że eksport oleju palmowego z Indonezji wzrośnie po wolniejszych niż zwykle wysyłkach i ograniczeniach eksportowych w poprzednim roku gospodarczym.

Globalny eksport soi w sezonie 2022/2023 ma wzrosnąć o 9 procent do 170,0 mln ton po ubiegłorocznych spadkach spowodowanych suszą w Ameryce Południowej. Chiny odpowiadają za około połowę wzrostu handlu, a ich import w sezonie 2022/2023 wzrósł o 7 mln ton do 99 mln.

Przewiduje się, że globalne zapasy soi wyniosą 99,6 mln ton, co oznacza wzrost o 14,4 mln, przy czym największy wzrost ma miejsce w Brazylii, Argentynie i USA.

Inne godne uwagi zmiany dotyczące soi obejmują korekty wzrostu krajowej konsumpcji w Chinach w poprzednim roku, aby lepiej odzwierciedlić konsumpcję na mieszkańca i wzrost liczby ludności. Import soi do Chin w sezonie 2021/2022 wzrósł z 1 miliona ton do 92 milionów ton.

Globalne zapasy kończące się w 2022 zostały obniżone przy niższych zapasach w Chinach, zmniejszeniu produkcji soi w Argentynie i niższych zapasach w USA.